Начало / Любопитно / Мъжът, който спасява книгите

Мъжът, който спасява книгите

Хосе Алберто Гутиерес живее в Богота и притежава повече от странна библиотека –  събирана по боклукчийските кофи

20180806123041_0

Ето такива хора направо изпълват сърцата ни…

Колумбиецът се прехранва по възможно най-скромния начин, като работи в службите по чистотата… Но всички го знаят като Ангела на книгите.

Хосе има един странен навик – когато по време на работа види захвърлена край боклукчийските кофи книга, той я прибира. И до днес си спомня първата, която намерил – това била „Ана Каренина“ на Толстой. Сега, 20 години по-късно, притежава 25 хиляди тома – библиотека, достойна за някое българско читалище например!

Намереното трупа на купчини у дома

Средствата, с които разполага, трудно могат да му позволят да обзаведе истинска библиотека. Иначе сърцето му е широко…

Постепенно славата на Хосе се разнесла и хората започнали да го питат за книги – понякога за себе си, друг път за децата! Необикновеният библиотекар се вдъхновил и дори измислил име на своята частна колекция –Силата на думите.

river

Сбирката на Гутиерес – 25 хил. ненужни за хората тома, които сега имат шанс за нов живот и нова добринка

Съседите на Хосе разказват и следната история… Малко училище наблизо не можело да си позволи да създаде собствена библиотека. Библиотекарят-боклукчия разбрал и подарил голямо количество книги. След това продължил да го прави – през годините е ощастливявал вече 235 училища или обществени организации. Всичко това с книги, събирани от него доброволно от боклука.

„Най-ценното, което правим – казва Гутиерес, – е именно това, че даваме възможност на децата да започнат да четат. Аз самият съм отраснал тук и мога да напиша докторат за беднотията. Децата са принудени да работят от възможно най-ранна възраст.“

Доброто дело се увенчава с успех

Колегите на Хосе сега също събират книги – и му ги предават за библиотеката… Даже се говори за построяване на собствен дом на тази необикновена колекция. Дом, в който книгите да са си на мястото. Вместо на боклука.

История на колумбиеца разказа Краси Проданов

Прочетете още

baldachi

Балдачи силен, както го познаваме

Писателят привлича погледи за пореден път „Недовършена работа“ бележи раждането на още една силна поредица …