Начало / Свят / Джон Ленън на 71

Джон Ленън на 71

Гениалният поет и музикант стана герой на нова биография без клишета

Джон Ленън трябваше да навърши днес 71 години. По този повод гениалният поет и музикант, който си отиде на 40, е герой на нова биография „Ленън. Мъжът, митът, музикантът – окончателният му живот“, пише „Ню Йорк таймс“.

Авторът Тим Райли наднича зад клишетата и търси случки и детайли, които да ни обяснят живота на най-великото хипи на света, заравя се в подробности, които изясняват човешкия образ на Джон.

Книгата припомня важните мигове от живота му – като избора, който трябвало да направи, когато бил 5-годишно момченце – дали да живее с майка си, или с баща си (Джон избира бащата).

Райли подлага героя си на „дифракция“ – разлага образа му през спектъра на различни фази от живота му и личности. „Коженият“ Джон е младежът, пробиващ с групата си по клубовете в Хамбург. „Каламбуреният“ Джон е поетът, който пише прекрасните текстове за „Бийтълс“, а след това и за соловата си кариера.

„Револверният“ Джон е язвителният, надрусан, затворен в себе си бунтар. “Imagine” Джон е помъдрелият музикант с кауза.

Всички тези образи в крайна сметка Райли успява да сглоби в един човек – славния Ленън, пред когото светът се прекланя.

Биографът дори не споменава името на неговия убиец Марк Чапмън. От естетически или от етичнии съображения той го оставя анонимен, наричайки го „млад ловец на автографи“, който го праща в отвъдното с пет изстрела на 8 декември 1980 г. в Ню Йорк.

Свързани заглавия
Джон Ленън: Уважавам занаятчиите, но не бих искал да бъда един от тях
Йоко Оно продаде личната кореспонденция на Джон Ленън

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …