Начало / Свят / Днес е Европейският ден на езиците

Днес е Европейският ден на езиците

На нашия континент се говорят 23 официални езика от над 60 общности

С цел да насочат вниманието към огромното езиково богатство Европейският съюз и Съветът на Европа от 2001 г. насам честват 26 септември като Европейски ден на езиците, припомня на сайта си Столичната библиотека.

Европа разполага с истинско езиково съкровище: 23 официални езика и повече от 60 местни общности, които говорят на регионален или малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти. Идеята на деня на езиците е да насърчи междукултурното разбирателство, да популяризира богатото езиково разнообразие в Европа, да насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст.

На 28 и 29 септември във Варшава ще се проведе конференция, посветена на изучаването на чужди езици, която се организира от Европейската комисия и полското председателство. В рамките на това събитие на 28 септември ще се проведе церемония за награждаване на най-добрите национални и европейски инициативи за езикова култура (връчване на наградите за европейски езиков знак), а на 29 септември ще се състои обяд за популяризиране на възможностите, които езиците са в състояние да създадат за малките предприятия и техния персонал, информира ТВ „Европа“.

Изучаването на езици е сред приоритетите в работната програма на полското председателство на ЕС, което приканва младите хора в допълнение към родния си език да научат още два езика, за да подпомогнат постигането на своите лични и професионални цели.

Свързани заглавия

Европейски Ден на езиците в София

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …