Начало / Свят / „Проклетите Юнайтед“ стана хит и на немски

„Проклетите Юнайтед“ стана хит и на немски

Футболният роман разказва историята на треньора Брайън Клъф

Романът на Дейвид Пийс „Проклетите Юнайтед“ превзе немскоезичния книжен пазар пет години след издаването му на английски, съобщи австрийският вестник „Дер щандарт“.

Историята на легендарния футболист и треньор Брайън Клъф излезе за първи път през 2006 г., две години по-късно беше сниман и едноименният филм с Мартин Шийн в главната роля. Романът е може би най-известната художествена книга на спортна тема и има една много важна особеност: базирана е на истински факти. Сюжетът е за 44-те дни през есента на 1974 г., когато Клъф става треньор на „Лийдс“ – отборът, когото е критикувал неведнъж в медиите за груба игра и нагласени мачове.

„Господа, първото нещо, което можете да направите за мен, е да изхвърлите на боклука всичките си медали и купи, защото никога не сте печелили по честен начин. Печелили сте чрез измами“, заявява той на новите си играчи и ги хвърля в ужас. Тази откровеност му струва всичко – след месец и половина Клъф е уволнен и остава в историята като най-неуспешния треньор на „Лийдс“. Историята е толкова поучителна, че Дейвид Пийс решава да я превърне в роман, след като Клъф умира през 2004 г. от рак на черния дроб. Приживе той успява да тренира немалка част от английските отбори, без обаче да успее да стигне до националния.

Романът е куриозен и с това, че голяма част от прототипите на героите, включително семейството на Клъф, остават недоволни и обвиняват автора, че си бил измислял. Цяла Великобритания отказва да разбере, че книгата е художествена и следователно фикцията, а не реалността е в основата й. Журналист от Би Би Си изброява 17 фактологични грешки, а Джони Джайлс от „Лийдс“ дори успява да осъди издателите за „разминаване с действителността“.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …