Начало / Свят / Филип Ливайн стана лауреат на поезията в САЩ

Филип Ливайн стана лауреат на поезията в САЩ

Ще популяризира четенето и писането от октомври до май 2012 г.

Носителят на награда „Пулицър” Филип Ливайн беше назначен за лауреат на поезията в САЩ, пише „Гардиън”. 83-годишният автор, който е познат с произведенията си за работническата класа, ще бъде на поста от октомври до май.

„В началото си казах, че това не е подходящо за мен. Но в последствие осъзнах, че откажа ли, ще съжалявам до края на живота си. Осъзнах, че това е възможност, която съм чакал в последните години”, заяви поетът.

Говорителят на Конгресната библиотека, която назначава официалния американски поет, Джеймс Билингтън, казва: „Филип Ливайн е един от най-великите американски повествователни поети. През последните 50 години той е гласът на обикновения човек”.

Филип Ливайн е роден през 1928 г. в Детройт. Той е американски поет, който пише основно за хората от работническата класа. Като млад е работил в автомобилен завод в родния си град. Носител е на награда „Пулицър”, получена през 1995 г.

Позицията „лауреат на поезията” в САЩ се дава от Конгресната библиотека. Избраният служи няколко месеца, през които трябва да направи всичко по силите си за популярността, четенето и писането на поезията. За това той получава 35 000 долара. Инициативата стартира през 1985 г.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …