Начало / Свят / Албер Камю е убит от КГБ, твърди италиански академик

Албер Камю е убит от КГБ, твърди италиански академик

Биографът Оливър Тод е скептичен

Френският философ и писател Албер Камю е убит от КГБ, пише „Гардиън”, като цитира италианския вестник „Кориере дела сера”.

Камю умира през 1960 г. в автомобилна катастрофа заедно със своя приятел и издател Мишел Галимар. Тогава всички смятат, че това е инцидент – колата на Галимар излиза от пътя и катастрофира. Италианският академик и поет Джовани Катели твърди, че е прочел следния пасаж в дневника на своя колега и преводач Ян Забрана:

„Чух нещо много странно от устата на човек, който знаеше много и имаше много информирани източници. Според него съветските шпиони са повредили гума на колата и това е причинило смъртта на Камю. Заповедта е дадена лично от Шепилов (външният министър на СССР през 1956/57 г.), който е разкритикуван от френския философ”.

Оливър Тод, бивш кореспондент на Би Би Си в Париж твърди, че не е намерил нищо, което да говори за заповед за премахването на Камю в съветските архиви. Той написа биографията „Албер Камю: Един живот”, която се появи на английски език през 2000 г.

„Първата ми мисъл беше – нищо в действията на КГБ и неговите поддръжници не може да ме изненада. Но човек трябва да се запита каква би била ползата от подобна постъпка. Намерих много документи, които показват, че руснаците са използвали чехите, за да им вършат мръсната работа. Макар да съм на мнение, че КГБ са способни на това, не мисля, че историята е вярна”, коментира Тод.

Албер Камю е роден през 1913 г. в Алжир.  Най-известните му произведения са „Чужденецът” и „Чумата”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …