Начало / Свят / Домът на Питър Пан се реставрира

Домът на Питър Пан се реставрира

Къщата на писателя Джеймс Бари ще се превърне в център за детска литература

Започна проект за възстановяването на вилата Моут Брей, където е живял авторът на пиесата за Питър Пан – Джеймс Бари, пише „Гардиън”. Къщата, която се намира в шотландското градче Дъмфрис, ще се превърне в център за детска литература.

За целта е създадена организация, чиято цел е да бъдат събрани 4 милиона паунда, необходими за реставрирането на мястото. Инициативата е подкрепена от актрисата, участвала в сагата за Джеймс Бонд, Джоана Лъмли.

Вилата няма да бъде така мащабна, както е била преди 140 години, но ще придобие максимално автентичен вид. Ще бъдат засадени и специални растения и дървета в градината – такива, каквито са описани в пиесата – лалета, кедър, череша.

По-краткосрочната цел е да бъдат събрани 750 000 паунда до края на годината, за да бъде реконструиран покривът. Според Кати Агню, директор на проекта, това е от голямо значение. „Сложим ли нов покрив, спасяваме къщата. В противен случай няма да издържи още една зима. Реставрацията трябва да бъде извършена стъпка по стъпка”, казва тя. Вилата е в окаяно състояние заради щетите, нанесени й от природата и вандалите през годините.

Сър Джеймс Матю Бари е шотландси драматург, роден през 1860 г. Най-известната му творба е „Питър Пан”, написана през 1911 г. Писателят умира в Лондон през 1937 г.

Образът му беше пресъздаден в киното от актьора Джони Деп във филма „Пътят към Невърленд”.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …