Начало / България / Най-авангардният роман на Шафак излиза на български

Най-авангардният роман на Шафак излиза на български

„Егмонт” ще публикува  „Речник на погледите” от популярната турска писателка Елиф Шафак. Книгата ще се появи едновременно в хартиен и електронен формат на 26 септември. 

„Речник на погледите” е третият роман на Шафак, определян като най-авангардната й творба, а стилът и сюжетът са високо оценени от литературната критика в Турция. Описан от Орхан Памук като „омагьосваща комбинация от жалост и жестокост”, той е отличен с наградата „Най-добра книга” за 2000 г. от „Съюзът на турските писатели”.

Това е един различен и многопластов роман, въздействащ разказ за очите, които не виждат, и за погледите, пред които оставаме голи. Из страниците му изкусната „разказвачка на истории” разглежда темата как „да виждаш и да бъдеш видян” определя човешкия живот. Действието се простира от Сибир през ХVІІ век през Франция от ХVІІІ век до днешен Истанбул. Типично за характерния й стил, различните истории и герои се оказват неразделно свързани. Неуловимата нишка, която обединява всички места и времена, е мотивът за красивото и грозното и как обществото възприема различните.

Елиф Шафак е най-четената писателка на Турция, утвърден автор на бестселъри, сред които „Любов”, „Копелето на Истанбул” и „Чест”. Творбите й са преведени на над 40 езика, а нейни политически коментари са публикувани в престижни издания като New York Times, Financial Times, Guardian, Independent, Newsweek и списание Time. Тя е и сред най-активните обществени личности в социалните медии, с над милион и половина последователи в Twitter. Пише на турски и на английски, живяла е на Запад и на Изток и определя себе си като номад, космополит, любител на суфизма, пацифист, жена и майка.

Свързани заглавия

Елиф Шафак: Благодаря ти, Григор Димитров

Елиф Шафак: Мога да пиша навсякъде, само да няма тишина

Елиф Шафак, Дейвид Алмънд и Линда Лаплант ще оглавят „Световната нощ на книгата“ 2015 г.

Елиф Шафак се опълчи на турския здравен министър

Турската преса обяви Елиф Шафак и Орхан Памук за подставени лица на Запада

Елиф Шафак: Ние, жените от Близкия изток, сме принудени да приемем общество, което не ни дава никаква свобода

Орхан Памук, Елиф Шафак и други известни писатели подкрепиха призив на ПЕН клуба срещу забраната на „Туитър” в Турция

Книги от Елиф Шафак тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …