Начало / Свят / Книга изобличи Обама, че подвел избирателите си

Книга изобличи Обама, че подвел избирателите си

Президентът преувеличил вината на осигурителя в неуспешната борба на майка му с рака

Книгата “Необикновена жена: Неразказаната история на майката на Барак Обама” постави в конфузно положение президента на САЩ, съобщи „Ню Йорк таймс”. Джени Скот, автор на биографията на Ан Дънам, е публикувала документи, които показват, че осигурителят й е покрил медицинските разноски за процедурите, на които е подлагана. Тези факти изобличават Обама, че е подвел избирателите си, когато им е говорил за отказа на здравното осигуряване да помогне на майка му в неравната й битка с рака. Майката на президента – антрополог, работила по развитие на проекти в Индонезия, е починала през 1995 г. на 53 години – по-малко от година, след като й е поставена диагнозата.

В кандидат-президентската си кампания през 2008 г. Обама заяви, че реформата на здравноосигурителната система лично го засяга, защото майка му прекарала последните си дни в спорове с осигурителната й компания, която отказвала да плати лечението й.

В книгата на Скот обаче се твърди, че осигурителят на Ан Дънам е плащал без възражения всичките й болнични сметки от по няколкостотин долара на месец, като я оставял тя да покрива единствено инцидентни разходи.

Пред репортер на „Ню Йорк таймс” говорител на Белия дом е заявил, че все още в президентството не са се запознали с документите, посочени в книгата, както и че Обама е разказвал историята на майка си, опирайки се на спомените си отпреди повече от 15 години. Според говорителя, дори Скот да е права, Обама не е изопачил фактите, тъй като майка му е била неспособна да покрива извънредните разходи по лечението си.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …