Начало / Свят / Доминик Строс-Кан се защитава с биография

Доминик Строс-Кан се защитава с биография

„Истинската му история“ беше редактирана два месеца след като беше издадена

Биографията на бившия шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан ще излезе на пазара идния четвъртък, пише „Ню Йорк Таймс”. „Истинската история на Доминик Строс-Кан“ ще бъде издадена за втори път, след като се появи през май, седмица преди Строс-Кан да бъде обвинен в сексуално насилие над чернокожа камериерка. Книгата е своеобразен начин на политика да докаже своята невинност.

Автор е Майкъл Таубман, който е включил интервюта освен с политика, с неговата съпруга – известната журналистка Ан Синклер, и сестрата на Строс-Кан – Валери. В редактирания вариант финансистът отрича обвиненията, които след ареста му отправи френската журналистка и писателка Тристан Банон. Тя твърди, че се е опитал да я изнасили през 2003 г. в луксозен апартамент в Париж и описва сцена, в която Строс-Кан я е съборил на земята, разкопчал й сутиена и опитал да й свали дънките въпреки нейните протести.

„Сцената, която тя описва, е измислена. Представяте ли аз да съборя жена на пода и да бъда жесток, както ме описва?”, казва Строс-Кан. Неговата съпруга също заявява, че е сигурна в неговата невинност и е на мнение, че това ще бъде доказано.

Адвокатът на г-ца Банон, Давид Коуби, определи хода на Строс-Кан като опит за „измиване на ръцете.”

Междувременно „Ройтерс“ съобщи, като се позова на анонимни източници, че обвиненията на прокуратурата в сексуално посегателство могат да бъдат свалени. Според агенцията ако това се случи, финансистът може да се завърне в надпреварата за президент на Франция. До гръмването на скандала Строс-Кан беше смятан за най-сериозния съперник на Никола Саркози за следващите избори. Ако обаче бъде признат за виновен, може да получи до 25 години лишаване от свобода.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …