Начало / Свят / Нова изненада по линията на скандала Филип Рот -„Мен Букър Интернешънъл”

Нова изненада по линията на скандала Филип Рот -„Мен Букър Интернешънъл”

И председателят на журито постави под съмнение качествата на американския писател

Скандалът покрай избирането на Филип Рот за носител на престижната награда „Мен Букър Интернешънъл” пое по нова, повече от изненадваща посока. След като един от членовете на екипа на журито – издателката Кармен Калил – се оттегли от комисията в знак на протест срещу избирането на американския писател за победител, председателят – Рик Гекоски, също се обяви срещу Рот, пише „Индипендънт”.

„Много малко от неговите книги не будят желание да изкрещиш на персонажа или автора: „Няма ли да млъкнеш!?”. Направо ти се иска да се залееш със студена вода”, заяви Гекоски. Той все пак признава, че последната творба на Рот – „Немезис” – е „шедьовър”.

Постъпката на Рик Гекоски е шокираща, защото преди малко повече от месец, когато де факто скандалът назря, той разкритикува Кармен Калил, която обвини Рот, че пишел за едно и също и се оттегли от позицията си. Тогава председателят на журито обяви постъпката й за „неуважителна” и лично каза, че балансът в избирателния екип е бил 2:1 в полза на Рот. Припомняме, че третият в екипа беше писателят Джъстин Картрайт, който все още не дава коментар.

В крайна сметка Филип Рот не пътува до Лондон, за да получи своя приз и чека за 60 000 паунда, наградата бе получена от Хърмаяни Лий.

Филип Милтън Рот е американски писател, известен с романите и разказите си, посветени на живота на американските евреи. В България са преведени книгите му „Гърдата”, „Призракът излиза”, „Човешкото петно” и др.

Наградата „Мен Букър Интернешънъл” се дава на всеки две години. Получава я автор, който пише или е масово превеждан на английски, с влияние по света и върху други автори. Призът е признание за цялостното творчество на един писател, а не за едно заглавие.

Първото издание на наградата е през 2005 г. Паричната премия за носителя на „Мен Букър Интернешънъл” е 60 000 паунда.

Фото: gekoski.co.uk

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …