Начало / Свят / Детски автор критикува кампания „Доброволци за четене”

Детски автор критикува кампания „Доброволци за четене”

Всеки ученик да има безплатна карта за библиотека, предлага Майкъл Розен – най-значимата фигура в съвременната поезия за деца



Английският поет, детски писател и телевизионен оператор Майкъл Розен подложи на критика кампанията на благотворителната организация „Доброволци за четене”, която има за цел да накара децата да общуват с книгите, информира thebookseller.com.

Според него инициативата на вестник „Ивнинг Стандарт” е добра, защото стимулира децата да четат, в крайна сметка обаче е в услуга на правителството на Камерън. За известния с радикалните си възгледи Розен, който през 70-години на ХХ в. е уволнен от Би Би Си по политически причини, „Доброволци за четене” измества фокуса от истинските причини и кампанията не е решение на проблема.

„От „Ивнинг Стандарт” де факто казват това, което правителството иска да чуе. Че безкраен брой доброволци могат да участват и правителството да не плаща нищо. Така то си измива ръцете”, казва писателят. „Това, което правителството трябва да направи, са малки практични неща. Например за всяко дете трябва да има безплатна карта за библиотеките. Директорите на училищата и шефовете на библиотеките трябва да се разберат и всеки ученик трябва да получава безплатен вход за библиотека с план за местонахождението й веднага щом е влязъл в образователната система”, добавя още той.

В същото време от Министерството на образованието на Великобритания отхвърлиха предложението на „Ивнинг Стандарт” да се вкара закон, който да задължава всяко училище да има собствена библиотека. „Министерството беше пределно ясно по въпроса. Директорите и учителите знаят важността на училищните библиотеки и не е нужно да се прокарват закони”, коментира говорител на министерството.

Джонатан Дъглас, директор на Националния отдел за грамотност, цитиран от „Ивнинг Стандарт”, подкрепя инициативата на вестника. „Те прокараха посланието. Хората говорят по въпроса. Това може да е само за добро”, казва той.

Фото: www.michaelrosen.co.uk

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …