Начало / Свят / “Литературното наследство“ на Осама Бин Ладен

“Литературното наследство“ на Осама Бин Ладен

Американските книги, посветени на терористичния водач, са повече от дузина

Лидерът на „Ал Кайда“ Осама Бин Ладен, който беше убит по време на операция на американските военни и ЦРУ в Пакистан, остави след себе си голямо „литературно наследство“. През последните 10 години различни автори се опитваха да разгадаят образа на неуловимия терорист, организирал взривяването на кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

Една от най-новите книги по темата е „Най-дългата война: Трайният конфликт между Америка и Ал-Кайда“ (2011). Неин автор е Питър Бъргън, анализатор от Си Ен Ен по въпросите на националната сигурност, интервюирал Бин Ладен през 1997 г. Тя дава на читателя поглед „отвътре“ как функционира Ал-Кайда, коментира „Ню Йорк Таймс“. Бъргън е автор и на първото сериозно изследване по темата – „Свещена война ООД: Тайният свят на Осама Бин Ладен отвътре“ (2001)

„Осама: Създаването на един терорист“ (2004) от Джонатан Рандал – бивш кореспондент на „Уошингтън Поуст“, задълбава в разкриването на смисъла на мюсюлманския джихад и проследява еволюцията на Бин Ладен от обикновен войник срещу СССР до радикален водач в арабския свят.

„Бин Ладен. Едно арабско семейство във века на Америка“ (2008) от носителя на „Пулицър“ Стив Кол представлява психологически изграден портрет на терористичния водач и масов убиец Осама. Авторът търси причините за формирането му като престъпник в семейната среда и във връзките му с най-близките му роднини. Натрупаният гняв срещу Америка си има логично обяснение и той се крие в собствените му житейски несполуки. Кол е автор и на „Призрачни войни: „Тайната история на ЦРУ, Афганистан и Бин Ладен от съветската инвазия до 10 септември 2001“ (2004).

Американските издания по темата включват още десетина книги – опити за биографии, сборници с интервюта и репортажи, всички водещи до едно заключение – коренът на злото е бил посят по време на войната в Афганистан през 80-те години на ХХ век, когато Осама Бин Ладен бива подготвен и обучен за своята по-нататъшна дейност на тактик и стратег, водещ своя лична война срещу САЩ.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …