Начало / Свят / Един милион книги ще бъдат раздадени на 5 март в Световната нощ на книгата

Един милион книги ще бъдат раздадени на 5 март в Световната нощ на книгата

Джоан Роулинг e сред патроните на събитието

Един милион книги ще бъдат раздадени във Великобритания и Ирландия на 5 март в Нощта на книгата, съобщи Би Би Си. Около 20 000 доброволци ще раздадат 48 копия от всяка тяхна любима книга. Още 40 000 заглавия ще бъдат разпространени от организаторите. Сред патроните на събитието са Деймън Албърн, Деймиен Хърст, Антъни Гормли и Джоан Роулинг.

За да участват в събитието, доброволците са кандидатствали през сайта worldbooknight.org, като са посочвали любимите си заглавия. Сред тях са творби на Алън Бенет, Джон Лекер, Маргарет Атууд (на която принадлежи мисълта, че „любовта към писането и четенето е дар от Бога”) и други известни автори. Ръководителят на „Световната нощ на книгата“ Джейми Бинг е категоричен: „Има няколко неща, които са по-значими от личните препоръки. Раздаването на един милион книги на един милион различни хора в една нощ е прецедент и е невероятно вълнуващо.” Уил Гомпертс, редактор на в културния отдел на Би Би Си, пише в своя блог: „Не всички приемат с радост това събитие. Някои търговци на книги и издатели са против раздаването на продукта, за който са положили труд”.
Идеята за събитието се ражда през май 2009 г. на кръгла маса за бъдещето на книгата. Идеята е на Джейми Бинг, известен литературен агент на Острова. В средата на 2010 г организаторите започват работа по проекта „Световна нощ на книгата”. Събитието е подкрепено от Би Би Си 2.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …