Начало / България / Росица Ташева със „Златния орел“ на „Хеликон“

Росица Ташева със „Златния орел“ на „Хеликон“

Преводачката е деветият носител на престижната награда

Росица Ташева е новият носител на наградата „Хеликон” , която се връчва за девета поредна година и има за цел да отличи издадена през 2010 г. съвременна българска художествена проза.
Романът на Ташева „Колкото до Шотландеца” , издаден от „Колибри”, беше избран от петчленно жури между 12 книги, които бяха номинирани на четири етапа през тази година. Писателката беше наградена на тържествена церемония в софийската книжарница „Хеликон-Витоша” в четвъртък вечерта. Тя получи статуетка „Златният орел”, изработена от скулптора-писател Евгени Кузманов, и парична награда. Грамотата и статуетката бяха връчени на победителката от миналогодишният носител на приза Захари Карабашлиев. Това е третата книга на Росица Ташева, която е известна преводачка от френски и английски език и трикратна носителка на Наградата на Съюза на преводачите в България.
За смелостта да използва битовизми, заради тънкия хумор, за осмислянето на социализма и чудатите герои – така журито в състав: Юри Лазаров, Цветан Ракьовски, Бойко Ламбовски, Аглика Георгиева и Йордан Ефтимов, аргументира избора си да отличи „Колкото до Шотландеца“. „Прочетохме всички книги, никой не е правил компромиси, всеки от нас има приятели сред номинираните. Не беше лесно. Бих се радвал, ако има дебати в медиите”, каза Лазаров. Ефтимов допълни: „Близо 140 книги бяха в ръцете на журито, но само Бог знае колко и как са прочетени”. Той упрекна деликатно някои големи издателства, които не издават български автори.
Тази година сред номинираните книги за наградата „Хеликон” имаше предимно сборници с разкази. Достигналите до финала изпълниха основното изискване на конкурса – да са със силна идея, а българският език не само да „присъства“, но и да е като онази мощна природна стихия, която „потапя” читателя, както и да разказва за съвременния свят, обясни председателят на журито Юри Лазаров. Ташева спечели в конкуренция с „Паякът” на Христо Карастоянов (издателство „Жанет-45”) и „Алкохол” на Калин Терзийски и Диана Драгоева (издателство „Сиела”).
Наградата се връчва от книготърговската компания „Хеликон“ ежегодно и цели популяризирането на българската литература и подкрепа на българските автори. Тя остана единствената награда за литература в България.
„Благодаря на журито, че награди една хумористична книга – каза Росица Ташева. – Но искам да благодаря и на Силвия Чолева за представянето на книгата, на непознатия Мирослав Моравски за подкрепата му в интернет пространството, на всички приятели и близки, както и на „Колибри”.
На церемонията заместник-министърът на културата Тодор Чобанов прочете поздравителен адрес от министър Вежди Рашидов и поднесе разкошен букет на победителката. ”Наградата Хеликон” е част от литературния живот и потвърждава високите критерии”, се казва в приветствието на Министерството на културата. От името на собствениците на „Хеликон” Гинка Панайтова благодари на журито за всеотдайността, професионализма, принципността, свободата, независимостта и приятелството.
Джазмузикантът Васил Пармаков на пианото и актьорът Ицко Финци с цигулка придаваха неповторима атмосфера на церемонията. Финалът на вечерта беше поставен с „Танц на воала” на цирковата артистка Примо Бенита, която изпълни спиращи дъха акробатични номера на спуснат от тавана воал. На пианото й акомпанираше Бистра Деляно.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …