Начало / Автори / Ерих Кестнер: Да срещнеш назначен учител, който е роден за учител, е толкова рядко, колкото да срещнеш герои или светци

Ерих Кестнер: Да срещнеш назначен учител, който е роден за учител, е толкова рядко, колкото да срещнеш герои или светци

Днес, 23 февруари, се навършват 116 години от рождението на германския писател Ерих Кестнер. Той е известен със своите хумористични и сатирични произведения със социална насоченост. Заради това е преследван от Гестапо, а книгите му са сред горените от нацистите на 10 май 1933 г. в центъра на Берлин пред собствените му очи. Особено популярни са детските му книги. През 1960 г. Кестнер получава медала „Ханс Кристиян Андерсен” за автобиографията си „Когато бях малко момче”.
Кестнер е един от най-четените автори на ХХ век, които пишат на немски език. На български са преведени класиките му „Емил и детективите“, „Антон и Точица“, „Хвърчащата класна стая“, „Малкия мъж“ и др. Умира през 1974 г. Представяме ви цитати от Кестнер, публикувани в goodreads.com.

„Не позволявайте да ви унищожат детството!“

„Погледнете повечето хора: те се освобождават от своето детство като от старата си шапка. Забравят го като телефонен номер, който вече не важи. За тях животът има вид на безкраен салам, който те постоянно изяждат, и това, което са изяли, вече не съществува.“ – из „Действителен романс“.

„И ето сега вие седите, подредени по височина или азбучен ред, и бързате да се приберете по домовете си. Идете си, мили деца! И ако нещо не сте разбрали, питайте родителите си. А вие, мили родители, ако нещо не сте разбрали, питайте децата си!“ – из „Действителен романс“.

„От време на време не вярвайте на учебниците си!“

„Единствените, които задържат властта, са тези, които жадуват за нея.“

„Само тези, които растат, но и остават деца, са хора.“

„Всичко, което приема гигантска форма, впечатлява глупавия.“

„Не можеш да докажеш куража си единствено с юмрук – трябва и ум.“

„Защо трябва да правим нещата винаги така, както са правени преди?“

„Действията говорят по-силно от думите.“

„Който не е работил в чужди земи и не е срещал чуждестранни майстори, не може да се нарече майстор. Трябват да те признаят не само у дома.“

„Да срещнеш назначен учител, който е роден за учител, е толкова рядко, колкото да срещнеш герои или светци.“

„Можеш да построиш нещо много красиво само от камъни, стига да ги подредиш по правилния начин.“

Книги от Кестнер тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на книжарници „Хеликон” за най-продавани книги (18 – 24 юли)

Художествена литература Аз преди теб от Джоджо Мойс След теб от Джоджо Мойс През онази …