Начало / Критика / 10 ползи от четенето на книги

10 ползи от четенето на книги

Сайтът tutiez.com ни припомня 10 ползи, които могат да се извлекат от четенето на книги. Ето с какво би могло да ни помогне четенето:

1. Намаляване на стреса. Стресът е част от ежедневието – било в работата, във взаимоотношенията с околните и т.н. При четене на добра книга напрежението бавно спада и се връщаме към спокойното си състояние.

2. Машина за знание. Каквато и книга да четем, тя ни дава някакво знание. Така ставаме по-подготвени за ситуация, с която можем да се сблъскаме в бъдеще. Книгите ни позволяват да надграждаме върху себе си.

3. По-богат речник. Колкото повече четете, толкова по-богат речник придобивате. Балансираният речник дава увереност, че можете да се изразите правилно. Много хора не могат да го правят. Речевите качества ни отвеждат далеч.

4. Личностно развитие. Четенето на биографии и качествени книги за самопомощ ни дава начини да се справяме с трудности в живота.

5. Остра памет. Мозъкът е орган, който се подобрява, колкото повече се използва. Четенето на роман ни предизвиква да следим героите и сюжетните линии, което си е добро упражнение за паметта.

6. По-добра концентрация. В наши дни постоянно сме заети с вършенето на няколко дейности едновременно. Книгата ни принуждава да се фокусираме върху нея и да се откъснем от предстоящите задачи. Дори 15 минути на ден биха били от полза.

7. Подобрени комуникационни способности. Книгите подобряват начина, по който се изразяваме, както и общата ни култура. Те увеличават темите, на които можем да водим разговор.

8. Мир. Книгите не само ни успокояват, но и прочетеното може да ни помогне да намерим вътрешен мир и да променим или затвърдим своята нагласа към нещо.

9. Намаляване на скуката. Когато ви е скучно, книгата е винаги на помощ. Четенето увеличава активността на мозъка, приповдига настроението и ни енергизира.

10. Евтино забавление. Лесно могат да се намерят евтини книги – електронни издания, втора ръка. Заемането от библиотека също е вариант. Винаги можем да намерим книга за нещо, което ни интересува, и то за малко отделени средства.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …