Начало / Любопитно / „Осъдени на живот” от Салво Сотиле (анотация)

„Осъдени на живот” от Салво Сотиле (анотация)

Романът „Осъдени на живот“ е написан по действителни събития. В края на 2008 г., след серия операции, италианските магистрати арестуват 99 мафиотски босове. Според властите шефовете на Коза Ностра са планирали  възстановяване на „провинциалната комисия”– висшият  орган, който решава какви да са действията и стратегията на престъпната организация.

„По-тъмно от полунощ не може да стане”. Когато мафиотски бос промълви тези думи, това означава, че се е случило най-лошото и той няма какво повече да губи.
Сицилия – войната за надмощие между фамилиите от Палермо и фамилиите от  Корлеоне е спечелена от корлеонезите.
Нино и зет му Гаспаре са „мъже на честта” – редовите войници в клана на Корлеонезите. Но „кариерата” на Нино в престъпната организация набира все повече скорост. А Гаспаре за кратко време достига върховете на Купола – висшият орган на Коза Ностра.
И двамата се славят като най-безпощадните и безскрупулни убийци.
Нино обаче има една слабост – жена му Роза Мартинез, която принадлежи на победения парлемитански клан. Тя е красива, но нещастна. Омъжила се е не от любов, а за да се избави от деспотичния си баща. Избор, който превръща живота й в ад. Осъзнала, че вече няма какво да губи, Роза събира кураж и се впуска в опасна игра…
След десетките убийства в Палермо пристигат младата вироглава прокурорка Елвира Салеми и комисар Матео Ди Джанантонио. Разкъсвани от съмнения и противоречия, двамата се втурват по следите на издирваните босове с желязната решимост да стигнат докрай. Да разбият мафията.

„Осъдени на живот“ е роман за Коза Ностра, която – също като „Гепардът” на Джузепе ди Лампедуза трябва да се промени, за да остане същата.
„Осъдени на живот“ е поразяваща история – с напрегнат ритъм и сюжет като изтъкано платно, върху което всеки елемент се откроява ясно. Внушителна картина на сицилианската действителност, богата на цветове и заредена със силна емоция. „Осъдени на живот“ е обявен за най-добрия съвременен роман за мафията.

За автора
Салво Сотиле е роден през 1973 г. в Палермо. Съвсем млад започва журналистическата си кариера и през последните двайсет години отразява всяко значимо събитие в Сицилия. След забележителния си опит като кореспондент в Италия и в някои от най-горещите точки в света Салво се премества в Рим и вече три години води предаване за неразрешени криминални случаи.

„Осъдени на живот“ тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …