Начало / Автори / 8 съвета от Кърт Вонегът – как да пишеш със стил

8 съвета от Кърт Вонегът – как да пишеш със стил

Кърт Вонегът е един от най-големите сатирици на ХХ век. Много често той дава и най-колоритните съвети за писането. През 1985 г. пише есето „How to Write with Style” (Как да пишеш със стил). То е публикувано в антологията „How to Use the Power of the Printed Word”. В характерния си стил Вонегът дава мнението си за това как писането да стане по-лично. Осемте му съвета са представени от brainpickings.org.

1. Намери тема, за която те е грижа. Такава, която смяташ, че трябва да вълнува и другите. Това ще е основният елемент на твоя стил. Не е задължително да е роман. Писмо до кмета или до момиче също ще свършат работа.

2. Недей да бърбориш безкрайно.

3. Не усложнявай нещата. Най-големите майстори на изказа Уилям Шекспир и Джеймс Джойс пишат като за деца. Пишат по най-краткия и простичък начин. Дори Библията започва с простичко изречение – „В началото Бог създаде рая и земята”.

4. Имай смелостта да съкращаваш. Правилото е следното – ако изречение, колкото и да е отлично, не се връзва с темата, то ще бъде съкратено.

5. Звучи като себе си. Опитай се да пишеш от гледната точка на човека, който си. Аз израснах в Индианаполис, където речникът е ненормален. Но хората ми се доверяват най-много, когато пиша като човек, израснал в Индианаполис.

6. Казвай това, което имаш предвид. Великите произведения затова са такива – авторите са казали това, което са искали да кажат. За да бъдеш разбран, трябва да бъдеш разбираемо. Избягвай да се опитваш да правиш с думите това, което Пабло Пикасо прави с четката, а джаз идолите – с музиката.

7. Съжали читателите. Имай предвид, че литературата е изкуство. Всички я учат 12 дълги години в училище, но почти никой не я разбира. Опциите ни, като писатели, не са много, не са и особено добри. Положителното е, че живеем в страна, в която можем да пишем каквото си искаме.

8. Детайли. Ако искаш съвет в детайли, затова как се пише със стил, прочети книгата „The Elements of Style” (Елементите на стила) от Стрънк-младши и Е. Б. Уайт. Уайт е един от авторите с най-добър стил, които тази държава е имала. Имай обаче предвид, че на никой нямаше да му пука за стила му, ако той нямаше магически неща, които да сподели.

Книги от Вонегът тук

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …