Начало / България / Пенсионерка е прочела най-много книги от пловдивската библиотека „Иван Вазов“

Пенсионерка е прочела най-много книги от пловдивската библиотека „Иван Вазов“

Пенсионерката Величка Димитрова е най-верният читател на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив за изминалата  година, съобщи focus-news. За 365 дни жената е посетила библиотеката 178 пъти, което я прави читател-рекордьор. Статистиката показва, че пенсионерката е била в библиотеката на всеки 10 дни. Общо 81 384 са посещенията на читатели през изминалата година, което е с 10% повече от предходната.

„Новорегистрираните за 2012 година са 11 243 души. Раздадените книги са около 240 000, като на читател средно се пада по 21 книги. Хубавото е, че има връщане към българската литература и се предпочитат български автори, каза още тя. Най-четеният автор за 2012 година, според статистиката, е пловдивчанинът Петър Христозов, като неговите книги са взети 180 пъти от читателите. Като топ книга за пловдивските читатели може да се определи „Тайните на българските подземия” на Милан Миланов”, споделя Екатерина Полякова, завеждащ отдел „Обслужване на читатели в НБ „Иван Вазов“

По думите на експерта, други предпочитани автори са Стефан Цанев, Свобода Бъчварова, Александър Томов, Людмила Филипова и Иво Сиромахов, а от чуждите най-търсени са Пери Мейсън, чийто книги са взимани 355 пъти, Сара Шепърт, Нора Робъртс и други. Новото, което библиотеката в Пловдив предлага, е, че читателите могат да си поръчват книга по електронен път, което улеснява най-вече младите хора, каза още Екатерина Полякова.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …