Начало / Автори / Жул дьо Гонкур: Най-много се купуват книгите, които най-малко се четат

Жул дьо Гонкур: Най-много се купуват книгите, които най-малко се четат

Днес, 17 декември, се навършват 182 години от рождението на френския писател Жул дьо Гонкур. Той е известен най-вече със съвместната си работа със своя брат Едмон. Двамата са автори на  класически произведения като „Sœur Philomène”, „Germinie Lacerteux”, „Madame Gervaisais”. Творчеството им е свързано с течението натурализъм. На тяхно име е кръстена една от най-престижните френски литературни награди „Prix Goncourt”.

Двамата братя Гонкур не само работили заедно. През целия си съзнателен живот не прекарват повече от ден разделени. Разделя ги смъртта на Жул през 1870 г. Освен с книгите си, те са популярни и със своите дневници, които дават изключително подробна картина на литературното общество във Франция през ХІХ век.
В началото се опитали да работят като живописци и драматурзи, но  не се получило. Когато започват творческата си кариера, пишат за френското общество и изкуство. Критикуват Втората френска империя. Впоследствие, когато публикуват и романи, творчеството им започва да има и психологически оттенък. Автори са на седем художествени произведения.

Жул дьо Гонкур се отличавал с чувството си за хумор, което граничело с цинизма. Негови са изказванията:

Бог е създал съвокуплението, човекът е създал любовта.
В музиката най-вече обичам жените, които я слушат.
В крайна сметка недоволните негодници са толкова, колкото и доволните. Опозицията не е по-добра от правителството.
В обществото никога не говорим за музика, защото не я познаваме, и никога не говорим за живопис, защото я познаваме.
В провинцията дори дъждът е развлечение.
Любопитно е, че най-много се купуват книгите, които най-малко се четат. Това са книгите, стоящи на показ в библиотеките на хората, които не четат, – книги, така да се каже, с мебелировъчна цел.

Едмон дьо Гонкур създава литературната организация „Académie Goncourt”, с цел да подпомага литературата в страната. От 1903 г. организацията дава престижния приз „Prix Goncourt” за „най-добрата творба, в която е показано най-много въображение, през годината”. Това е и най-авторитетната френска литературна награда.

Братята Гонкур са погребани заедно, в един гроб в „Монмартър” в Париж.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …