Начало / Свят / Подписано от Дикенс копие на „Коледна песен” се продаде на търг за 27 000 паунда

Подписано от Дикенс копие на „Коледна песен” се продаде на търг за 27 000 паунда

Подписано копие лично от Чарлс Дикенс на едно от най-известните му произведения „Коледна песен”, беше продадено на търг за 27 000 паунда, съобщи британският „Индипендънт”. Книгата беше откупена от малкия град Молтън, Северен Йоркшър, след като беше организирана кампания за събиране на средствата за търга в Ню Йорк. Творбата предстои да направи своеобразно турне из местните училища, където ще бъде показвана на учениците.

Актьорът Саймън Колоу коментира: „Страхотно е, че тази книга се връща в Молтън, където именно е бил офисът на адвоката, вдъхновил Дикенс за образа на Ебенезер Скрудж”. Смята се, че популярния герой е базиран на местния адвокат Чарлс Смитсън. „Коледна песен” е публикувана 1843 г. Смитсън, личен приятел на Дикенс, умира следващата година. Въпросното копие е било притежание първо на вдовицата на адвоката.

Колоу допълва: „Дикенс пише тази книга като протест срещу детския труд в мините. Хората забравят, но именно това е вдъхновението за романа”. Актьорът в момента играе Скрудж в пиесата „Коледна песен”.

Книги от Дикенс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …