Начало / Свят / Мо Ян защити цензурата, отказа да подпише петиция за освобождаването на Лю Сяобо

Мо Ян защити цензурата, отказа да подпише петиция за освобождаването на Лю Сяобо

Китайският писател Мо Ян, който беше обявен за Нобелов лауреат за литература по-рано тази година, се изказа в защита на цензурата, съобщи „Лос Анджелис Таймс”. Той в момента е в Стокхолм, където официално ще получи приза в понеделник. На пресконференция Мо заяви, че „цензурата не трябва да застава на пътя на истината, но всякакви клевети и слухове трябва да бъдат цензурирани”. Американското издание цитира „Асошиейтед Прес”.

В САЩ цензурата е относителна. Всяка библиотека може да цензурира дадена книга, като спре да я разпространява, но за читателя не е проблем да я намери другаде. В Китай обаче това е въпрос на живот и смърт. Например авторът Лю Сяобо, Нобелов лауреат за мир, е в затвора заради подтикване към демократически реформи. Тази седмица 134 носители на „Нобел” подписаха петиция за освобождаването на Лю и съпругата, тъй като задържането им е нарушение по международния закон. Мо Ян обаче не е сред тях.

Вече почти два месеца след като беше обявен за Нобелов лауреат Мо Ян е обект на постоянни дискусии. В страната си той беше определен за герой, а награждаването му – за празник. Опоненти на властта обаче не останаха доволни. „Той да спечели наградата – това не е триумф на литературата, а на Комунистическата партия”, казва писателят и блогър Ю Джуй.

Мо Ян е член на Комунистическата партия. Той е сред най-известните и преписвани китайски писатели, които не са наказани от системата, но е и сред 100-те писатели и художници, участвали в манифест в чест на диктатора Мао Дзедун.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …