Начало / Свят / Анджела Картър беше определена за най-добрата носителка на най-старата британска литературна награда

Анджела Картър беше определена за най-добрата носителка на най-старата британска литературна награда

Анджела Картър беше определена за най-добрата носителка на най-старата британска литературна награда – „James Tait Black”, съобщи „Гардиън“. Тя беше отличена за своя роман „Nights At The Circus”. Припомняме, че приза се дава от 1919 г. и се връчва всяка година. Организирането на това специално издание на „James Tait Black” беше дело на шотландския университет „University of Edinburgh”, по повод 250-ата годишнина, от както там се изучава литература.

Картър, писателка и журналистка, почина през 1992 г. Тя беше избрана за победителка от учени и студентки от учебното заведение. Останалите номинирани бяха Греъм Грийн с „The Heart Of The Matter”, Джеймс Келман с „A Disaffection”, Кормак Маккарти с „Пътят”, Карил Филипс с „Crossing The River” и Мюриъл Спарк с „The Mandlebaum Gate”. От тях само Маккарти, Филипс и Келман са все още живи.

Анджела Картър е родена през 1940 г. Тя е известна като активистка в подкрепа на феминизма, а като автор стила й се характеризира като магически реализъм. Други известни нейни книги са „The Bloody Chamber”, „The Magic Toyshop”, „Wise Children” и др. На български е преведена книгата й „Адските машини за желания на доктор Хофман”. През 2008 г. вестник „Таймс” я определя за една от 50-те най-значими британски писатели след 1945 г. Умира през 1992 г.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

223197_b

Отрезвяваща история за България създаде наш хроникьор

И народите имат душа, напомня ни Тони Зарев Неговата „Отрезвяваща история… и други истории” работи …