Начало / Свят / Анджела Картър беше определена за най-добрата носителка на най-старата британска литературна награда

Анджела Картър беше определена за най-добрата носителка на най-старата британска литературна награда

Анджела Картър беше определена за най-добрата носителка на най-старата британска литературна награда – „James Tait Black”, съобщи „Гардиън“. Тя беше отличена за своя роман „Nights At The Circus”. Припомняме, че приза се дава от 1919 г. и се връчва всяка година. Организирането на това специално издание на „James Tait Black” беше дело на шотландския университет „University of Edinburgh”, по повод 250-ата годишнина, от както там се изучава литература.

Картър, писателка и журналистка, почина през 1992 г. Тя беше избрана за победителка от учени и студентки от учебното заведение. Останалите номинирани бяха Греъм Грийн с „The Heart Of The Matter”, Джеймс Келман с „A Disaffection”, Кормак Маккарти с „Пътят”, Карил Филипс с „Crossing The River” и Мюриъл Спарк с „The Mandlebaum Gate”. От тях само Маккарти, Филипс и Келман са все още живи.

Анджела Картър е родена през 1940 г. Тя е известна като активистка в подкрепа на феминизма, а като автор стила й се характеризира като магически реализъм. Други известни нейни книги са „The Bloody Chamber”, „The Magic Toyshop”, „Wise Children” и др. На български е преведена книгата й „Адските машини за желания на доктор Хофман”. През 2008 г. вестник „Таймс” я определя за една от 50-те най-значими британски писатели след 1945 г. Умира през 1992 г.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …