Начало / Свят / Майкъл Морпурго: Да не умъртвим любовта на децата към литературата

Майкъл Морпурго: Да не умъртвим любовта на децата към литературата

Майкъл Морпурго разкритикува министъра на образованието на Великобритания Майкъл Гов, информира британският „Телеграф”. Детският писател реагира особено остро на изказване на Гов, в което той призовава към връщане на „академичната строгост” по отношение на националния учебен план. „Това, което Гов нарича академична строгост, аз наричам ригор мортис (от латински, в превод „следсмъртно вцепеняване” – бел. ред.)”, избухна авторът.

Морпурго допълни: „Ако не сме внимателни, ще умъртвим любовта на децата към литературата. Не казвам, че е грешно да се очаква най-доброто от децата, но трябва да бъдеш много внимателен, особено към тези от тях, които нямат книги вкъщи. А те са едно на всеки четири”. Той обясни и колко е важно да се види и подкрепи таланта от ранна детска възраст.

„Всички знаем, че най-скъпите ни детски спомени са свързани с някой триумф. Независимо дали е свързан с учене, писане, рисуване, на хокейното и футболното игрище. Неща като правопис, пунктуация, граматика и почерк са наистина важни, но не и за сметка на творческия поток. Когато аз бях в училище, всичко беше фокусирано на преписване на нещо и тестове. Тези неща ме отказаха от писането за години напред”.

Писателят каза още, че въпреки всичко, е бил вдъхновен да се захване с писане от „един или двама преподаватели в училище и университета”. „Много от децата бягат от думите заради страха – той трябва да бъде отстранен от образователната система. Страх те е от това какви оценки ще получиш, какви ще са последствията от тях, страх те е да не разочароваш хората – родители, учители и т.н.”.

Майкъл Морпурго е английски писател, поет, сценарист и либретист, роден през 1943 г. Автор е над 120 книги. Изключително влияние върху неговото развитие като писател има Тед Хюз – поет и писател за деца и съпруг на Силвия Плат. Морпурго е удостояван с много литературни награди. Женен е за Клер – най-голямата дъщеря на Алън Лейн, основателят на издателство „Пенгуин”. На български са преведени книгите му „Боен кон”, „Сянка” и „Каспар котешкият принц”.

 Книги от Майкъл Морпурго тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …