Начало / Автори / Хърбърт Уелс – бащата на научната фантастика

Хърбърт Уелс – бащата на научната фантастика

Хърбърт Джордж Уелс е британски писател, известен най-вече с научнофантастичните си романи. Заедно с Жул Верн и Хюго Гърнсбек,  е определян като „Баща на научната фантастика“. Кариерата му на писател се дължи и на една злополука. Като ученик чупи двата са крака и това го обрича завинаги на книгите. Романите му „Машината на времето”, „Война на световете”, „Невидимият човек“  и „Островът на доктор Моро” му гарантират запазено място в световната литература. Освен научна фантастика той пише и съвременни романи, исторически, политически и социални коментари и дори учебници за военни игри.

Хърбърт Уелс е роден на 21 септември 1866 г. в Бромли, графство Кент. Баща му бил беден бакалин. Когато Хърбърт навършва 14 години, напуска училище, защото не му достигат средства. Към ученето се връща четири години по-късно, когато печели стипендия за училище на науките. Отново благодарение на стипендия успява да влезе в Лондонския университет, където завършва през 1890 г. във факултет по биология. С литература започва да се занимава, след като завършва университета.

По този начин, когато навършва тридесет години вече са издадени научно-фантастичните му романи „Машината на времето“ („The Time Machine“, 1895), „Невидимият човек“ („The Invisible Man“, 1897) и „Война на световете“ („The War of the Worlds“, 1898). След като навършва трийсет години той започва да пише романи на обществена тема. Това се дължи на неговата промяна на възгледите от капиталистически на социалистически. През 1908 г. Хърбърт Уелс става член на Фабианското общество.
През 1922 г. той прави опит да навлезе в политиката като се кандидатира за парламента, но се проваля. След това  пътува до Русия, където се среща с Владимир Ленин. По-късно няколко години живее във Франция. След завръщането си във Великобритания през 1934 г. е избран за президент на международния Пен-клуб. Като такъв и умира през 1946 г.

Според критиците и читателите най-добрите творби на Хърбърт Уелс са от ранните години на неговото творчество.

Книги от Хърбърт Уелс тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …