Начало / Свят / Коптски ръкопис хвърля нова светлина около загадките за Исус Христос

Коптски ръкопис хвърля нова светлина около загадките за Исус Христос

Коптски папирус от ІV век може да промени представите за християнството, след като в него се откриват доказателства, че Исус Христос е имал жена, съобщи агенция „Ройтерс”, цитиран от tvevropa.com. Ръкописът е показан на Международен конгрес по коптология в Рим от харвардската историчка Карън Кинг.

„Исус им каза, моята жена…“, пише на папируса, а под този текст има още един –  „Тя ще може да бъде мой ученик“. Не се съобщава откъде историчката има папируса, но учените, които са го видели, смятат, че е автентичен.

„Това не е историческо доказателство, че Исус е имал съпруга. Но това е твърде ясно доказателство, че някои християни вероятно през втората половина на второто столетие след Христа са мислели, че Исус има съпруга“, смята Карън Кинг.

Хипотезата, че Исус Христос е бил женен и че дори е имал семейство и деца, не е нова. Британските журналисти  Майкъл Бейджънт, Хенри Линкълн и Ричард Лий развиха подробно тезата в изследването си „Светата кръв и свещеният граал”. Именно върху тази книга стъпи Дан Браун при написването на „Шифърът на Леонардо“, превърнал се след това в световен бестселър.

„Шифърът на Леонардо“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

12_princesi_3D

Иво Сиромахов: „Как да накарам детето ми да чете?“. Не става с „накарване“, а с личен пример и с пробуждане на любопитство

След „Малки приказки” и „Приказки от планината” популярният сценарист, телевизионен водещ и журналист Иво Сиромахов …