Начало / Свят / Джон Кийтс бил пристрастен към опиум, разкрива нова биография

Джон Кийтс бил пристрастен към опиум, разкрива нова биография

Джон Кийтс (1795 – 1821) бил пристрастен към опиум. Това разкрива нова биография на поета, дело на проф. Никълъс Роу, председател на фондацията „Keats Foundation” и член на кралското общество на Единбург, съобщи „Гардиън”. Произведението се нарича „John Keats: A New Life” и вече е на пазара.

До момента само се знаеше, че Кийтс, една от най-значимите фигури на Романтизма, само е експериментирал с наркотика. Роу обаче е сигурен, че веществото е приемано константно от Кийтс, за да му помогне срещу хроничните болки в гърлото. Именно психически състояния, предизвикани от опиума, са вдъхновили твореца да напише през 1819 г. двете си най-силни произведения – „Ода за Психея” и „Ода за славея”.

„Моята биография показва, че пролетта на 1819 г. не само е плодовитият период на Джон Кийтс, но и тогава е бил най-много под въздействие на този опиат. С въздействието на опиума може да се обяснят и резките амплитуди в отношенията му към Франи Браун (друга поетеса от онова време – бел. ред.)”.

Андрю Моушън, английски поет, обаче не е съгласен с Роу. Той смята, че професора „просто е приел нещо за факт” и за твърденията му „няма никаква гаранция”. Моушън също е автор на биография на Кийтс, в която обаче не се споменава за пристрастяване към опиум. „Няма твърди доказателства по тази тема”, отсича поета.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

uvodni

Билки и книги подредиха в „Хеликон”

Поводът, разбира се, е Еньовден Един от най-тачените празници в народния календар е основа и …