Начало / България / Хърватска антология събра творчеството на 9 млади български автори

Хърватска антология събра творчеството на 9 млади български автори

Антология на хърватски език събра творчеството на 9 млади български поети и писатели. Изданието е дело на катедра „Български език“ към университета в Загреб и включва произведения на част от издадените произведения на автори от поредицата „Нова поезия и проза“, организирано от университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Ръководител на проекта от българска страна е проф. Ани Илков.

Над 20 хърватски студенти са направили първи преводи на произведенията на Александър Христов – „Следобеди, които…“, Белослава Димитрова – „Начало и край“, Надежда Дерменджиева – „Без упойка“, Зорница Гъркова – „Пътят на мравките“, Стоян Ненов – „Острови“, Светослав Тодоров – „Хората, които заспиваха сами“, Стефан Стефанов – „Горе§Долу“, Христо Раянов – „Трудният начин“ и преподавателят във ФЖМК Тодор Тодоров – „Винаги NOщта“ и „Приказки за меланхолични деца“.

Антологията ще бъде представена у нас на 13 май, сряда, от 19, ч в столичния ресторант „Рубаят“ в НДК. Премиерата е част от стартиралото ХХ издание на Салон на изкуствата и е част отпрограмата на Националния център на книгата (НЦК) в двореца на културата и Календара на културните събития на Столична община. То съвпада и с Европейската нощ на литературата, която се отбелязва тази вечер.

„Именно това е смисълът на Европейската нощ на литературата. Освен това това е пътят за популяризиране на българската проза в чужбина, което е сред основните цели на Националния център за книгата“, обяви директорът на НЦК Светлозар Желев.

На представянето ще присъстват и хърватски студенти, водени от преподавателят по български език в университета в Загреб Ана Васунг.

Ден след българската премиера антологията „Izbor iz suvremene bugarske knijovnosti“ ще бъде представена и в Загреб, а младите писатели ще участват в хърватския книжен фестивал, който започва другата седмица.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (нова в класацията) 2. „The Teacher“ …