Начало / България / Хърватска антология събра творчеството на 9 млади български автори

Хърватска антология събра творчеството на 9 млади български автори

Антология на хърватски език събра творчеството на 9 млади български поети и писатели. Изданието е дело на катедра „Български език“ към университета в Загреб и включва произведения на част от издадените произведения на автори от поредицата „Нова поезия и проза“, организирано от университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Ръководител на проекта от българска страна е проф. Ани Илков.

Над 20 хърватски студенти са направили първи преводи на произведенията на Александър Христов – „Следобеди, които…“, Белослава Димитрова – „Начало и край“, Надежда Дерменджиева – „Без упойка“, Зорница Гъркова – „Пътят на мравките“, Стоян Ненов – „Острови“, Светослав Тодоров – „Хората, които заспиваха сами“, Стефан Стефанов – „Горе§Долу“, Христо Раянов – „Трудният начин“ и преподавателят във ФЖМК Тодор Тодоров – „Винаги NOщта“ и „Приказки за меланхолични деца“.

Антологията ще бъде представена у нас на 13 май, сряда, от 19, ч в столичния ресторант „Рубаят“ в НДК. Премиерата е част от стартиралото ХХ издание на Салон на изкуствата и е част отпрограмата на Националния център на книгата (НЦК) в двореца на културата и Календара на културните събития на Столична община. То съвпада и с Европейската нощ на литературата, която се отбелязва тази вечер.

„Именно това е смисълът на Европейската нощ на литературата. Освен това това е пътят за популяризиране на българската проза в чужбина, което е сред основните цели на Националния център за книгата“, обяви директорът на НЦК Светлозар Желев.

На представянето ще присъстват и хърватски студенти, водени от преподавателят по български език в университета в Загреб Ана Васунг.

Ден след българската премиера антологията „Izbor iz suvremene bugarske knijovnosti“ ще бъде представена и в Загреб, а младите писатели ще участват в хърватския книжен фестивал, който започва другата седмица.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …