Начало / Критика / Михаил Вешим: Хуморът е израз на остроумие, но за съжаление стана разлигавен и циничен

Михаил Вешим: Хуморът е израз на остроумие, но за съжаление стана разлигавен и циничен

Михаил Вешим е роден на 17 септември 1960 г. в София. Завършил е журналистика в СУ „Св.Климент Охридски”. От 1982 г. работи във вестник „Стършел”, а от 2003 г. е негов главен редактор. Пише фейлетони, хумористични разкази, сценарии. Негови разкази са включени в Антология на световния хумор, публикувана във Виетнам, наред с разкази на Марк Твен и Уди Алън.Носител е Националната награда за цялостно творчество в областта на хумора и сатирата „Райко Алексиев“. Романът му „Английският съсед“ е номиниран за литературната награда на Европейския парламент. По романа е направен сценарият на едноименния филм с режисьор Дочо Боджаков. Столичната библиотека организира среща с него под надслов „Бащи и деца в литературата“. Ето какво заяви писателят пред БГНЕС:

 „Различните хора се смеят на различни неща, но на мен ми е интересен онзи човек, който притежава интелект, за да възприеме хумора. Книгите ми са насочени точни към такива читатели, защото само те могат да се смеят истински. За хумора е нужен културен пласт, а моята цел е в книгите ми да няма мръсни думи. Искам да покажа, че хумор може да се прави и с чисти думи и ръце.

Чудя се защо ние българите станахме такива. Никой не иска да работи, няма кой да сади картофи, но за сметка на това всеки иска да пее и да прави шоу. Влизаме в социалните мрежи, пишем нещо и гледаме на това като на начин за реализация. Аз нямам „Фейсбук”, защото не вярвам във виртуалните приятелства. Вярвам в истинските, така както и в истинския смях.

От баща ми Георги Мишев научих, че писането е труд. Виждал съм го с очите си. При поетите е по-различно, отколкото при писателите – те могат да се разхождат цял ден и да им хрумне някоя метафора, докато белетристът трябва постоянно да пише, да не минава ден без написан ред. Това е важно за нашата професия. При нея трудът е повече от славата. Няма събота, няма неделя… има само съмнения дали написаното си струва, има ли кой да го чете.

Хуморът е израз на остроумие, но за съжаление стана разлигавен и циничен. За мен животът е смешен и трябва да виждаме тази му страна. Не може всички читатели да ме харесват. Не приемам, че и продажбите на книги са критерий за успех, защото има много хубави, които не се продават и много лоши, които се харчат добре. Единствената оценка за стойностна на творбата я дава времето“.

Свързани заглавия:

Михаил Вешим: Чалгата е навсякъде, не е само в музиката, тя е и в театъра, и в политиката

За задължителен прочит

Книгите на Михаил Вешим тук

Прочетете още

oburni_se_sus_smqh_nazad_cover

„Обърни се със смях назад” е новата книга на Михаил Вешим

Един от най-известните съвременни фейлетонисти у нас – писателят Михаил Вешим, публикува 64 от най-знаковите …