След 145 години на българския книжен пазар отново ще излязат готварските рецепти на Петко Славейков. Книгата, отпечатана през 1870 г. в печатница „Македония“ (Цариград), сега ще бъде публикувана от издателство „Милениум”. „Готварска книга на Дядо Славейков” носи възрожденския дух и има за цел да съхрани традициите.
Когато пише готварската си книга, Славейков е на 43 години. Той явно има особено отношение към храната – всеки детайл в готварската му книга е внимателно обмислен. Според него всяко нещо е важно – не само продуктите и реда на поставянето им в тигана или тенджерата, а и как точно се избират, как трябва да изглеждат, къде могат да се намерят най-добрите и дори как се хващат в ръка. Говеждото месо, например „когато е прясно, зрънцата му се виждат и стои някак си червеникаво, а тлъстината му бие на жълто. Кравешкото око стои малко по-стегнато и тлъстината му стои възбяла. Кога видиш месо да е тъмночервено и стегнато и по тлъстината му да има ципа, това показва, че или месото е вето и старо, или е от пустал добитък. Ако месото като го понатиснеш с пръст се издига и си иде на мястото скоро, то показва, че е добро и прясно, ако ли си остава мястото на пръста втрапено, то е старо”.
В книгата на „Милениум” цветистият език на Славейков е напълно запазен. „Въобще гъби, които имат добра миризма, са добри, а тези, които вонят, са лоши. Поръси малко сол на опакото на гъбата, ако стане жълта – мръсница е, ако ли почернее – добра е. Булото на лошите е пирпиляво и белизняво, като ги отрежеш – посиняват, а булото на добрите е червеникаво и дръжката им е бяла и корава”, съветва писателят.
От книгата можем да разберем как се прави сливовица, но и по-екзотичните портокалова, карамфилова и лимонова ракия, дори такива с маточина, джоджен, липа.
Дядо Славейков е сметнал за нужно да даде съвети и как да се оправи развалено вино или да се направи от бяло черно и обратно. Според книгата му може да се прави вино от праскови, сливи, стафиди, черници, круши, ябълки и бъз. В отделна глава е вкарана бирата, която писателят нарича пиво.