Начало / Свят / Руският писател Владимир Буковски е обвинен в педофилия

Руският писател Владимир Буковски е обвинен в педофилия

Срещу руския писател Владимир Буковски, живеещ във Великобритания, е повдигнато обвинение в създаване и разпространение на детска порнография, съобщи БГНЕС. В България той е известен с романите си „Предателството“ и „Измамата на века: Операция „Перестройка“.

Буковски е заподозрян за притежание на непристойни изображения. Руският дисидент трябва да се яви пред съда в Кеймбридж на 5 май. Пред Би Би Си Буковски отрече категорично обвиненията срещу него.

„Чак сега научих, че съм бил педофил!“, възкликна той.

Владимир Буковски е един от доайените на дисидентското движение в СССР. Прекарал е 12 години по лагери и психиатрически клиники, където е бил въдворяван за принудително лечение. През 1976 г. Буковски е транспортиран със самолет до Швейцария, където е разменен за генералния секретар на чилийската комунистическа партия Луис Корвалан, държан в затвора от режима на Аугусто Пиночет. През 1977 г. се среща с американския президент Джими Картър в Белия дом. Установява се във Великобритания, където завършва Кеймбриджкия университет със специалност „Неврофизиология“. От началото на 80-те години. активно се занимава с антикомунистическа дейност и оглавява международната антикомунистическа организация „Интернационал сопротивления“, в която влизат 49 партии и движения. През 1991 г., малко преди разпадането на СССР, Владимир Буковски се завръща в Москва и получава руско гражданство. Има мнения, че в хода на подготовката за избори за президент на Русия, през 1991 г. Борис Елцин гледа на него като на потенциален вицепрезидент, но в крайна сметка се спира на Александр Руцкой. През 2008 г. той се опита да участва в президентските избори в Русия, но Централната избирателна комисия отказва да го регистрира.

Свързани заглавия

Владимир Буковски поздрави протестиращите

Владимир Буковски: Сега КГБ убива по-лесно

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …