Начало / България / „Демокрацията: богът, който се провали“ на Ханс-Херман Хоппе ще излезе на български

„Демокрацията: богът, който се провали“ на Ханс-Херман Хоппе ще излезе на български

Фундаменталният труд на Ханс-Херман Хоппе – „Демокрацията: богът, който се провали“, ще излезе и на български език, съобщи издателство „МаК“. Очаква се книгата да бъде в книжарниците в края на юни.

„Демокрацията: богът, който се провали“ е едно от най-интересните изследвания на съвременната политика, публикувани през този век. Това е поредица от тринадесет есета на тема демокрация, повечето от които базирани на лекции, изнасяни от автора на различни конференции на института „Лудвиг фон Мизес“ и Центъра за либертариански изследвания. Заглавието на книгата е алюзия към творбата „Богът, който се провали“  от 1949 г., в която шестима автори, бивши комунисти или симпатизанти на комунизма, описват разочарованието си от него.

Хоппе е германски икономист, представител на австрийската школа в икономическите науки. Учил е в университети в Саарбрюкен и Франкфурт, преподава в университета в Невада. Главен редактор е на „Journal of Libertarian Studies“, основател и президент на „The Property and Freedom Society“. В момента живее в Истанбул.

Той счита себе си за изразител на една интелектуална традиция, която се простира в миналото най-малко до испанските схоластици от 16 век, и която е намерила най-ясното си съвременно изражение в Австрийска икономическа школа, представена от Карл Менгер, Ойген фон Бьом-Баверк, Лудвиг фон Мизес и Мъри Н. Ротбард. Мотивиран от фундаменталните теоретически прозрения на политическата икономия и политическата философия, авторът ревизира трите централни – и почти митични – вярвания и интерпретации, касаещи съвременната история: преобладаващият негативен възглед за традиционните наследствени монархии;преобладаващият позитивен възглед за демократичното правителство; естественият ред като алтернатива и на демокрацията, и на монархията.

 

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

top

ТОП 201 на десетилетието

Съвременните класики са за любов, за душата, за самите нас На върха е добре познато …