На фокус
Начало / България / „Демокрацията: богът, който се провали“ на Ханс-Херман Хоппе ще излезе на български

„Демокрацията: богът, който се провали“ на Ханс-Херман Хоппе ще излезе на български

Фундаменталният труд на Ханс-Херман Хоппе – „Демокрацията: богът, който се провали“, ще излезе и на български език, съобщи издателство „МаК“. Очаква се книгата да бъде в книжарниците в края на юни.

„Демокрацията: богът, който се провали“ е едно от най-интересните изследвания на съвременната политика, публикувани през този век. Това е поредица от тринадесет есета на тема демокрация, повечето от които базирани на лекции, изнасяни от автора на различни конференции на института „Лудвиг фон Мизес“ и Центъра за либертариански изследвания. Заглавието на книгата е алюзия към творбата „Богът, който се провали“  от 1949 г., в която шестима автори, бивши комунисти или симпатизанти на комунизма, описват разочарованието си от него.

Хоппе е германски икономист, представител на австрийската школа в икономическите науки. Учил е в университети в Саарбрюкен и Франкфурт, преподава в университета в Невада. Главен редактор е на „Journal of Libertarian Studies“, основател и президент на „The Property and Freedom Society“. В момента живее в Истанбул.

Той счита себе си за изразител на една интелектуална традиция, която се простира в миналото най-малко до испанските схоластици от 16 век, и която е намерила най-ясното си съвременно изражение в Австрийска икономическа школа, представена от Карл Менгер, Ойген фон Бьом-Баверк, Лудвиг фон Мизес и Мъри Н. Ротбард. Мотивиран от фундаменталните теоретически прозрения на политическата икономия и политическата философия, авторът ревизира трите централни – и почти митични – вярвания и интерпретации, касаещи съвременната история: преобладаващият негативен възглед за традиционните наследствени монархии;преобладаващият позитивен възглед за демократичното правителство; естественият ред като алтернатива и на демокрацията, и на монархията.

 

 

 

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Калия

За кризите на идентичността

Калия Димитрова, Хеликон Пловдив Център „Проблемът Спиноза“ е роман, който проследява законите на човешката природа …