Начало / България / „Фют“ пусна нова книжка от автора на „Боен кон“

„Фют“ пусна нова книжка от автора на „Боен кон“

Съвсем отскоро най-малките читатели и любители на животните могад да се насладят на поредната история от майстора на детската литература Майкъл Морпурго. „Невероятната история на Адолфус Типс“ вече е и на българския книжен пазар благодарение на издателство „Фют“.

Главен герой отново (както и в „Каспар“) е коте, действието, подобно на хита „Боен кон“ се развива във време на война. През 1943 година четири години след началото на Втората световна война, съюзническите войски се подготвят за десант в Нормандия. Никога дотогава не била предприемана военноморска операция с такъв мащаб и с такава важност. Наложило се голяма част от крайбрежните райони да бъдат освободени за нуждите на армията. Районът около Слаптън бил евакуиран и около 3 000 местни жители получили заповед само за няколко седмици да напуснат домовете си. Историята за провеждането на тази операция е предадена през очите на 11-годишната Лили, която живее с родителите си във ферма в Слаптън и описва историята на своя живот, такъв какъвто е бил в началото на 1943 година в дневника си. Главен герой е любимата й котка Типс. По време на евакуацията котката на Лили се загубва в забранената зона. Въпреки смъртната опасност Лили решава да се върне в Слаптън, за да я търси. Какъв е краят – изненадващ! Но не поглеждайте какъв е – нека бъде изненада!

Книгите на английския писател Майкъл Морпурго са букварът, по който децата ни ще усвоят азбуката на чувствата. А и ние, възрастните, ще ги прочетем с интерес и ще погледнем по нов начин на уж обичайните неща, с които сме свикнали. Историите в неговите романи не са измислени, а са парченца от живота, сякаш видени през увеличително стъкло. Те са искрени и мъдри, разказани са с обич и човечност. Може би това е едно от най-ценните послания на Майкъл Морпурго – да се замислим за това, което ни прави хора и ни помага да запазим човешкото си достойнство, независимо в какви ситуации попадаме.

Морпурго е автор на десеткии книжки за деца и възрастни, 8 от които вече са преведени на български език.

Книги от Майкъл Морпурго тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

7867

Швеция пусна пощенска марка с Грета Тунберг

Момичето, влюбено в природата, е вече пълнолетно Грета е изобразена в обичайния си жълт дъждобран …