Начало / България / Филм за богомилите по сценарий на Антон Дончев е обсъждан в Париж

Филм за богомилите по сценарий на Антон Дончев е обсъждан в Париж

Създаването на телевизионен филм за богомилите е бил обсъждан от български и френски продуценти. Това стана ясно от съобщение на министерството на културата. Сценарият ще бъде по ръкопис на Антон Дончев. Вежди Рашидов – министър на културата, е приветствал проекта.

„В обсъждането участваха Евтим Милошев, председател на Асоциацията на телевизионните продуценти, Никола Трубе, шеф на известна френска продуцентска къща, български и френски телевизионни режисьори и сценаристи, както и представители на „Клуба на българските писателки” – Леа Коен, Милена Фучеджиева, Амелия Личева. На срещата бяха също така френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан, българският посланик в Париж Ангел Чолаков, както и банкерката Цветелина Бориславова, която подкрепя проекта за филмов сценарий, наречен „Еретиците”. Евтим Милошев, Димитър Митовски и Любо Нейков споделиха пред присъстващите своята идея за проекта. Акад. Антон Дончев разказа, че се е вдъхновил от пътя на богомилите, защото „можеш да пренасяш огъня, докато гориш”. Той обясни още, че е нарекъл сценария си за пътя на богомилите до Франция „Свещеният терор” и иска филмът да бъде не само за величието на хората, пренесли светлината, но и за хората, които винаги са противопоставяли идеите на идеологията“, се казва в прессъобщението.

Срещата на българските и френските телевизионни продуценти, която се състоя днес в един от салоните на българското посолство, е част от съпътстващата културна програма за откриването на българската изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в Лувъра.

Книги от Антон Дончев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230921-WA0001

Златна есен в Хеликон

Като слънчева алея е една от софийските книжарници Тя изглежда толкова уютно, че ти иде …