Начало / България / Филм за богомилите по сценарий на Антон Дончев е обсъждан в Париж

Филм за богомилите по сценарий на Антон Дончев е обсъждан в Париж

Създаването на телевизионен филм за богомилите е бил обсъждан от български и френски продуценти. Това стана ясно от съобщение на министерството на културата. Сценарият ще бъде по ръкопис на Антон Дончев. Вежди Рашидов – министър на културата, е приветствал проекта.

„В обсъждането участваха Евтим Милошев, председател на Асоциацията на телевизионните продуценти, Никола Трубе, шеф на известна френска продуцентска къща, български и френски телевизионни режисьори и сценаристи, както и представители на „Клуба на българските писателки” – Леа Коен, Милена Фучеджиева, Амелия Личева. На срещата бяха също така френският посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан, българският посланик в Париж Ангел Чолаков, както и банкерката Цветелина Бориславова, която подкрепя проекта за филмов сценарий, наречен „Еретиците”. Евтим Милошев, Димитър Митовски и Любо Нейков споделиха пред присъстващите своята идея за проекта. Акад. Антон Дончев разказа, че се е вдъхновил от пътя на богомилите, защото „можеш да пренасяш огъня, докато гориш”. Той обясни още, че е нарекъл сценария си за пътя на богомилите до Франция „Свещеният терор” и иска филмът да бъде не само за величието на хората, пренесли светлината, но и за хората, които винаги са противопоставяли идеите на идеологията“, се казва в прессъобщението.

Срещата на българските и френските телевизионни продуценти, която се състоя днес в един от салоните на българското посолство, е част от съпътстващата културна програма за откриването на българската изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в Лувъра.

Книги от Антон Дончев тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …