Начало / Читатели / „Лакомството“ от Мюриел Барбери

„Лакомството“ от Мюриел Барбери

Любина ЙОРДАНОВА

И така. Моментът настъпи. Неочаквано.

Смъртта е на прага, а той иска да си спомни нещо много важно.

Най-великият кулинарен критик на света има на разположение само няколко часа, за да се докосне отново до онзи вкус, който някога го е дарил с божествено удоволствие. Докато лежи на смъртния одър, Пиер Артан хаби последните си сили, за да преживее отново не любими епизоди с хората, които би трябвало да обича, а онези угощения, които са го дарили с миг на забрава, на радост, на празненство.

Връщайки се в миналото, той описва с такава наслада, изящество и страст незабравимите вкусове на съвсем непретенциозни храни. Спомня си за месото в Танжер; за хляба, купен в едно дюкянче от предградията; американските препечени филийки от „Кафенето на Джон край океанския плаж“; сорбето от портокал на Марке; майонезата на майстор Лесиер… Пресъздава текстурата и аромата им така, че все едно и ти ги вкусваш. А четенето на тази книга се превръща в пиршество от най-висока класа.

Кулинарното приключение на всепризнатия критик се редува с монолозите на всички същества, които по един или друг начин са били част от живота му досега. Като се започне от семейството му и се стигне до просяка на улицата, любовниците му, та дори и домашният му любимец споделя мислите си за човека Пиер Артан.

Мненията варират от дълбоко презрение, съжаление и разочарование до истинско възхищение.

Най-добри чувства към него таят домашната прислужница Виолета и котаракът му Рик. Не може да се твърди същото за близките му, които по-скоро го ненавиждат, заради пренебрежението и отвращението, с които той цял живот ги е удостоявал.

И дори в часа на смъртта си, Пиер Артан остава обсебен от храната. Единственото, което иска е да си спомни отново за, за… И ето – мигът на просветлението настъпва. От дълбините на паметта си изравя божествения вкус на едно лакомство, купено от супермаркета…

Не си мислете, че това е кулинарна книга. Напротив! Десертът, който ни е приготвила Мюриел Барбери, е насищаща смес от поезия и философия.

Тук храната е метафора на най-важното нещо, което животът може да ти даде да опиташ – безкраен миг, незабравим спомен, случайно откритие, чистата радост, която носят обикновените неща, усещането за вкуса като изкуство, като израз на съществуване.

„Лакомството“  тук

Прочетете още

gergan

Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

По 24 май е време за награди в „Хеликон“ Избира се всъщност и най-добър книжар, …