Начало / България / Представят „Факти“ на Валери Валериев в СУ

Представят „Факти“ на Валери Валериев в СУ

Дебютната стихосбирка на Валери Валериев  – „Факти“, ще бъде представена на 15 април, сряда, от 19 ч в Нова конферентна зала (Огледална зала) на Софийския университет, съобщи фондация „Литературен вестник“. Книгата излиза в поредицата „Нова българска“.

Думи за нея ще кажат Иван Цанев и Иван Христов. Поредицата „Нова българска“ ще представят Мария Калинова и Иво Рафаилов.

Валери Валериев (1984 г.) публикува стихове и разкази в „Литературен вестник“, сп. „Но Поезия“, интернет-изданията „Литературен клуб“ и „Баница“. Отличен е в студенски конкурс за поезия на името на Никола Вапцаров. През 2006 г. Печели наградата за къс разказ на тема „Екстаз“, организиран от сп. „Алтера“. Работи като адвокат. От 2009 г. е член на Управителния съвет на Сдружението за международни състезания по право. „Факти“ е издание на „Литературен вестник“.

ОТЗИВИ

Мария Калинова:“Дебютната стихосбирка на Валери Валериев е пробив в съвременната българска поезия. Поетиката му е изключително интересна, раздвоена между комичното и трагичното, между материалността на фактите и интелектуалната ирония към собствените идеали и очаквания. Неочаквана поява на рими, които се случват като че ли, за да засилят „изопачеността“ на нещата и безредието на света.“

Иван Христов: “Писателското око на Валери Валериев вижда любовта там където тя на пръв поглед не съществува – в миналото, мъртвото, старото, в археологията. Любовта всеки ден се случва „само на стъпка” от нас, под повърхността, но ние не я забелязваме, не я откриваме и тя остава неразкопана, погребана. чудото на любовта, което превръща нашата плът в Троя, очакваща да бъде открита, завладяна и опожарена.“

Прочетете още

20211202_180044

„Хеликон” подари на Бургас за Никулден нова книжарница

Морският град празнува с повече усмивки и повече книги Тържествената суетня по случай празника на …