Начало / Автори / Майн Рид: Не те обвинявам, че си ме изкушавала. Друг е виновен – Господ

Майн Рид: Не те обвинявам, че си ме изкушавала. Друг е виновен – Господ

Днес, 4 април, се навършват 197 години от рождението на Майн Рид. Той е американски писател, известен най-вече с приключенските си романи за деца и юноши. Действието в книгите му се развива в Американския запад, Мексико, Южна Африка, Хималаите и Ямайка. Творчеството му е преведено на много езици. Интересен факт за него е, че е участвал в Мексиканската война (1846–1848). Много негови книги са преведени на български -Оцеола“, „Конникът без глава“, „Белия вожд“, „Капитанът на стрелците“ и др. Умира през 1883 г. Представяме ви няколко цитата от Рид, публикувани в dbir.com.

  „Няма по-голямо препятствие пред напредъка и знанието от неяснотата на думите“.

„Актьорското майсторство не означава да си емоционален, а да умееш да изразяваш емоция“.

„Всяка индикация за мъдрост е индикация и за сила, която да помогне за изпълняването на тази мъдрост“.

„Правилата на навигацията никога не са управлявали кораба, нито правилата на архитектурата са построили къща. Това го правят хората“.

„Възхищавам се на спортовете – тези, които се практикуват във вода и на суша. Но от всички удоволствия на света, най-скъпо ми е добрата игра на крикет“.

„Философът, без съмнение, има правото да изследва дори най-малките разграничения, които се базират на структурата на езиците“.

„Активната власт може да бъде притежавана само от същества, които имат знание и воля“.

„Не те обвинявам, че си ме изкушавала. Друг е виновен – Господ, който те е създал толкова красива, или дяволът, който ме накара да те погледна“ – из „Конникът без глава“.

„Вместо да се подмладят, хиляди остаряха или загинаха, преследвайки измамния си блян. И все пак в това няма нищо чудно“ – из „Оцеола“.

Книги от Майн Рид тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9B7BCB19-3F58-43AE-9A98-6CCA7B4306F8_w1200_r1

От просяк до класик: спиращи дъха факти за О.Хенри

Разсмива ни и сега, макар че животът му е бил нелек Уилям Сидни Портър, както …