Начало / България / Излиза нова книга на Людмила Филипова

Излиза нова книга на Людмила Филипова

„Пътуване до Края на света“ – новата книга на Людмила Филипова, предстои да излезе до дни. Премиерата й ще се състои на 2 април, четвъртък, в зала „Мати“ (София, НДК) от 18,30 ч. Водещ ще бъде журналистът Георги Тошев. Книгата ще бъде представена и от  Христо Пимпирев и Соломон Паси.

През декември 2014 г. по покана на Българския антарктически институт и заедно с българската експедиция Людмила Филипова посещава Антарктида. Целта й е да опознае ледения континент. „Пътуване до Края на света“ е двуезично издание и съдържа близо 500 впечатляващи кадри. Само 16 от тях не са дело на Филипова.

„Книгата на Людмила е послание да съхраним не само девствената природа и живот на Антарктида, но и да запазим себе си и човешките взаимоотношения в най-висшата им форма“, отбелязва Христо Пимпирев.

Едновременно с публикуването на „Пътуване до Края на света” стартира кампания, вдъхновена от книгата и по идея на Филипова.

„След видяното и преживяното на Антарктида реших да инициирам проект, който да помогне на нас, хората, да осъзнаем важните неща в настоящето си и да съхраним бъдещето си”, споделя писателката.

Предложението й е под българския храм на Антарктида „Св. Иван Рилски” да се постави времева капсула, в която за следващите 50 години да се затвори най-дългото писмо от днешните хора за утрешните. Целта й е да провокира хората да се замислят за опазването на природата. Всеки, който желае думите му да пропътуват във времето, ще може да се включи с предложение, мъдрост и полезно знание.

„Може тъкмо вашите думи да са онова, което ще запази света на хората след нас. Или вашата идея, откритие или просто съвет да вдъхновят някого утре да създаде чудесата, от които ще се нуждаем”, допълва Филипова. По думите й тази инициатива може един ден да помогне на тези след нас да не забравят „същността на съществуването ни”. И не на последно място да се превърне в значимо българско постижение.

Желаещите да се включат, могат да влязат в сайта, създаден за кампанията poslanie-antarctica.com и да изпратят посланията си. Те ще се събират от 2 април до 30 септември 2015 г. След това ще се обработят, качат на подходящ носител и поставят във времевата капсула в Антарктида.

Книги от Людмила Филипова тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …