Начало / България / Излиза „Вълшебникът“ на Владимир Набоков

Излиза „Вълшебникът“ на Владимир Набоков

Новелата „Вълшебникът“ на Владимир Набоков, писана през 1939 г., ще излезе от печат на 30 март, съобщи издателство „Колибри“.

Тя се счита за предвестник на „Лолита“, класическият роман на писателя, превърнал се във фокус на страстни дискусии. За да задоволи своята еротична страст по малко, още несъзряло момиче, един бижутер, мъж на средна възраст, се жени за болната й майка – вдовица, чиято смърт скоро след това го поставя в ролята на настойник на девойката, която така и не се превръща в дръзка нимфетка. Едновременно забавна и смразяваща, тази красива новела оголва мрачните кътчета на душата до краен предел.

Владимир Набоков (1899-1977) е поет, новелист, литературен критик, преводач и… известен лепидоптерист. Роден е в аристократично семейство в Санкт Петербург, по-късно емигрира с родителите си в Англия. Известен като космополитна фигура с ярка индивидуалност, той се отличава с богатството и дълбочината на лингвистичното си умение, с ерудитския си стил и необичайни творчески инвенции. Произведения като „Вълшебникът“, „Лолита“, „Смях в тъмното“ и „Истинският живот на Себастиан Найт“ го утвърждават като един от най-големите стилисти на нашето съвремие.

Свързани заглавия

Писма на Набоков до неговата съпруга ще бъдат публикувани в книга

Владимир Набоков: Да знаеш, че имаш нещо хубаво да четеш преди лягане, е сред най-хубавите усещания

Всеки велик писател е велик измамник (Владимир Набоков за литературата, писателите и читателите)

Какъв е добрият читател според Владимир Набоков

Книги от Набоков тук

Прочетете още

ladivina

Книга, която тихо плаче

По страниците ѝ има музика, но много повече болка „Божествена“ е за любим глас, превърнал …