Начало / България / „В клинч“ на режисьора Фатих Акин ще бъде представена в кино „Одеон”

„В клинч“ на режисьора Фатих Акин ще бъде представена в кино „Одеон”

Автобиографичната книга „В клинч“ на режисьора Фатих Акин ще бъде представена на 25 март, сряда, от 20,15 ч в столичното кино „Одеон”, а веднага след това ще се състои и прожекцията на филма му „Раната”.

„Правенето на кино е като бокса – разпределяне на силите, тактика, тайминг.Правенето на филми е професия като всяка друга, но в нея има нещо метафизично и спиритуално. В края на краищата с филма се създава живот, някакъв вид паралелен свят. Въпросът е дали историята, която се разказва, може да се сдобие със собствен живот, да има собствена душа“, казва големият германски артист от турски произход.

По думите на режисьора, „Раната“ е едновременно много личен и епичен филм, драма, приключение и уестърн, събрани в едно. Тази кинотворба е венецът на трилогията „Любовта, Смъртта и Дявола” и представя болката, която можем да причиним на другите – несъзнателно или нарочно, като показва тънката линия, разделяща доброто от злото.” Филмът спечели отличия в Хамбург (2014) – номинация за наградата „Арт кино”, и във Венеция (2014) – награда „Виторио Венето”(специален диплом) и номинация за награда „Златен лъв”.

Творческата биография на Фатих Акин е безпрецедентен пример за дръзко и свободно балансиране между две култури: едно постоянно пътуване между Босфора и Елба. Фатих Акин снима яростно, с цялото си сърце, същевременно е романтик, който се вглежда с нежност и любов в екзистенциалните проблеми на героите си. Сред най-вълнуващите му кинотворби са филмите „Солино“, „Храна за душата“, „На прага на Рая“ и „Музиката на Истанбул“.

Свързани заглавия

„В клинч“ от Фатих Акин (откъс)

Автобиографична книга на Фатих Акин излиза на български

„В клинч“ тук

Прочетете още

Один_из_самых_известных_символов_Копенгагена_—_Русалочка

Малката русалка запечатала лика на балерина

Символът на Копенхаген е открит на 23 август 1913 г. Най-тъжната приказка – това е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.