Начало / Читатели / Книжен автостоп

Книжен автостоп

Десислава ВЕЛИНОВА, „Радио Хеликон“

Казват, че февруари е месецът на любовта, но март е не по-малко романтичен, макар и също толкова студен. Като започнем от деня на майката и стигнем до първа пролет, март определено е месец, който всяка година ни изненадва с нещичко. Защо не с пътуване, но не какво – а книжно. Това е „Хеликон пътува“.

Тръгваме на книжен автостоп – първа спирка романтични книги.

Някой сеща ли се за по-романтичен град от Париж? След страхотната „Парижкият апартамент“, която  миналата година стана неоспорим хит, сега на книжния пазар излезе нова книга, чието действие се развива в прочутия град – „Една година в Париж“. Ан Ма ни отвежда на кулинарно пътешествие из красивия град, като освен да ни разказва за него, тя допълва всяка глава от книгата си с изпитани френски рецепти. Опитайте и вие – няма да устоите.

Ако пък не ви се стои толкова дълго във Франция, може да си размените „Седем писма от Париж“ с отдавнашна своя любов, както прави Саманта Веран. Животът я поставя в неприятна ситуация, която обаче я отвежда до хубав край – и до написването на мемоарна книга. Нали така казват хората – всяко зло за добро.

Ако пък въобще не си падате по романтични истории или по Айфеловата кула в частност, може да опитате с нещо още по-западно. Говоря ви „За Лондон“. Дикенс със сигурност е взискателен екскурзовод и няма да остави глада ви за истории незадоволен. Книгата ви чака търпеливо, а щом посегнете към нея, Лондон ще се разгърне пред вас жив и триизмерен.

За финал предлагам да изпием по едно „Гръцко кафе“, преди да се отправим по някоя от книжните дестинации. Кафето е сварено всъщност от българка, но ще ви се услади, защото е чисто и неподправено. А сега стягаме багажа понеже ни предстои да прекараме „Една нощ в Италия“.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …