Начало / Свят / Стара фабрика приюти библиотека в Чехия

Стара фабрика приюти библиотека в Чехия

Старите сгради и дори халета са пълни с предизвикателство за модерните архитекти. Често се превръщат в обетована земя за култура. Това означава и дом за книгите. Такъв пример идва сега и от чешкия град Храдец Кралове, съобщи „Радио Хеликон“. Там бивша фабрика е преобразена в библиотека по един превъзходен начин. Докато са в читалнята, родителите могат да следят какво правят децата им в къта за игри. На покрива на новата библиотека има кит. Цялата сграда пък е зелена в топлите сезони. Архитектите са съхранили знаците на индустриалния развой, но заедно с това са изпълнили помещенията с много цветове.

Самата сграда е от 1908 г. Първо тук се предяла вълна, после започнало производство на стъклени влакна на вата. От 90-те фабриката пустеела. Общината решила да обяви конкурс за престрояване на запуснатия обект. Идеята била да се превърне в център, който да служи на обществеността.

И наистина е така – сега новата библиотека на Храдец предлага специална читалня дори на слабовиждащи и хора без зрение. Има места, на които вместо да четеш, да послушаш музика. Може и двете заедно, естествено.

Самото стълбище, отвеждащо на етажа с библиотеката, е с парапет, имитиращ гръбчетата на книги – дори и имената на авторите са изписани отгоре. Общо 207 заглавия са избрали специално служителите в библиотеката – 207 книги са удостоени с тази чест да станат част от стълбището на новата библиотека.

Общо 340 хил. заглавия има сега в библиотеката. Може още на нейна територия да си намерите кресло, диван или просто закътано място, на което да разтворите заетата книга. А после и да я върнете в някой от разноцветните библиобоксове. На покрива, казахме, е металния кит, избран е защото е символ на мъдростта. Като се превърне всъщност самия покрив в градина, и той се изпълва с читатели, радват се и на гледката към града си.

По всичко личи, че Храдец Кралове се грижи за това книгите да са при хората – или обратното, хората да са при книгите, в новата библиотека. Кой знае, може някой ден да разтворим и ние книга на зеления покрив на някоя от градските ни библиотеки.

Прочетете още

Snimek-obrazovky-2023-06-27-v-8.07.33

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна Библиотеката носи името на първия чехословашки президент – Т. Г. Масарик. Тя …