Начало / Свят / Стара фабрика приюти библиотека в Чехия

Стара фабрика приюти библиотека в Чехия

Старите сгради и дори халета са пълни с предизвикателство за модерните архитекти. Често се превръщат в обетована земя за култура. Това означава и дом за книгите. Такъв пример идва сега и от чешкия град Храдец Кралове, съобщи „Радио Хеликон“. Там бивша фабрика е преобразена в библиотека по един превъзходен начин. Докато са в читалнята, родителите могат да следят какво правят децата им в къта за игри. На покрива на новата библиотека има кит. Цялата сграда пък е зелена в топлите сезони. Архитектите са съхранили знаците на индустриалния развой, но заедно с това са изпълнили помещенията с много цветове.

Самата сграда е от 1908 г. Първо тук се предяла вълна, после започнало производство на стъклени влакна на вата. От 90-те фабриката пустеела. Общината решила да обяви конкурс за престрояване на запуснатия обект. Идеята била да се превърне в център, който да служи на обществеността.

И наистина е така – сега новата библиотека на Храдец предлага специална читалня дори на слабовиждащи и хора без зрение. Има места, на които вместо да четеш, да послушаш музика. Може и двете заедно, естествено.

Самото стълбище, отвеждащо на етажа с библиотеката, е с парапет, имитиращ гръбчетата на книги – дори и имената на авторите са изписани отгоре. Общо 207 заглавия са избрали специално служителите в библиотеката – 207 книги са удостоени с тази чест да станат част от стълбището на новата библиотека.

Общо 340 хил. заглавия има сега в библиотеката. Може още на нейна територия да си намерите кресло, диван или просто закътано място, на което да разтворите заетата книга. А после и да я върнете в някой от разноцветните библиобоксове. На покрива, казахме, е металния кит, избран е защото е символ на мъдростта. Като се превърне всъщност самия покрив в градина, и той се изпълва с читатели, радват се и на гледката към града си.

По всичко личи, че Храдец Кралове се грижи за това книгите да са при хората – или обратното, хората да са при книгите, в новата библиотека. Кой знае, може някой ден да разтворим и ние книга на зеления покрив на някоя от градските ни библиотеки.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

t_bfd2a5f41e91425db0ab3913132c5704_name_ACEE28D6A7F0407394EF5D318CE1B2DD

Библиотека помоли читателите да не дезинфекцират книги в микровълновата

Опасността да се заразим при четене е просто нищожна Страхът от covid-19 прави американците изобретателни, …