Начало / Свят / Откраднати книги на Коперник, Галилей и Кеплер ще бъдат върнати в Италия

Откраднати книги на Коперник, Галилей и Кеплер ще бъдат върнати в Италия

Колекция с голяма историческа стойност от 543 книги, включително издания на Николай Коперник, Галилео Галилей и Йоханес Кеплер, ще бъде върната в Италия, съобщи „Ню Йорк Поуст“. Германски прокурори заявиха, че колекцията ще бъде върната на италианските власти в Неапол този петък.

Колекцията е на стойност минимум 2,8 милиона долара. Тя е стигнала до Германия след като бившият директор на италианската библиотека, където те са били съхранявани, ги открадва през 2012 г. Масимо Де Каро, както е името му, излежа присъда в затвора и в момента е поставен под домашен арест. Ценните издания са засечени от германските органи на реда в аукционна къща в Мюнхен.

„Като директор неговата задача е да прави всичко възможно, за да пази тези книги. Той обаче е използвал позицията и привилегиите си, за да ги открадне. Деактивирал е алармените системи за сигурност и е изнесъл книгите през нощта или през почивни дни. Бил е сам, имал е необходимите ключове, не са го подозирали, защото е бил директор на библиотеката. Затова е оперирал в пълна свобода“, казва прокурор Винченцо Писчители пред „Ройтерс“.

Свързани заглавия
Издирват се откраднати редки книги от Biblioteca dei Girolamini
Антонио Паолучи, бивш министър на културата в Италия: Културното ни наследство изчезва

„Николай Коперник. Превръщането на Земята в планета“ от С. Тодорова и А. Василева тук

Книги за Глилео Галилей тук

 

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …