Начало / България / Финландската класика „Юха“ излезе на български език

Финландската класика „Юха“ излезе на български език

Най-значимият роман на финландската класика –  „Юха“ от Юхани Ахо, излезе за пръв път на български език. Изданието е на „Персей“.

„Юха“ е смятан за най-успешният и най-значим роман на Ахо, който многократно е претворяван от киното и операта. Екранизацията на романа на финландския режисьор Аки Каурисмаки му носи Голямата награда на журито в Кан.

В романа възрастният Юха полага неимоверни усилия да си съгради семейно щастие, но много по-младата му съпруга Маря е омаяна от привлекателния младеж Шемейка, който не се спира пред нищо в стремежа си да покорява и притежава. Тримата се оплитат в битка, от която трудно някой ще излезе победител.

Юхани Ахо е роден в семейството на пастор. Учи класически езици в университета в Хелзинки. Като писател си спечелва небивало уважение в родната Финландия, отрано придобива авторитет и е предложен за Нобелова награда. От есента на 1889 до лятото на 1890 г. пребивава в Париж със задачата да изпраща в родината репортажи от Световното изложение. Реализмът и натурализмът, които процъфтяват там, оставят ясно доловими следи в неговото творчество и неслучайно той е сравняван с Емил Зола.

„Юха“ тук

Прочетете още

teodora jpg

Теодора Димова – първи разказвач на месеца за 2019 г. в Столична библиотека

Поредицата „Разказвач на месеца“ в Столична библиотека, която се утвърди през миналата година, продължава и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *