Начало / Читатели / „Архипелаг Гулаг“ от Александър Солженицин (ревю)

„Архипелаг Гулаг“ от Александър Солженицин (ревю)

Красимир ЧЕРВЕНКОВ

Документалният роман на Александър Солженицин „Архипелаг ГУЛАГ” е може би най-легендарният текст в руската литература на XX век. Текст, който трудно може да бъде квалифициран и поставен в рамките на един жанр и една епоха . „Архипелаг ГУЛАГ” е произведение, за което мнозина са чували, но малцина са чели. Сега имаме невероятния шанс благодарение на библиографското издание на Фондация Комунитас, отново да поставим на дневен ред въпроса за тоталитаризма и методите му за унищожаване на Личността.

Сам по себе си, Солженицин си поставя задачата благодарение на собствените си спомени, на спомените на множество лагерници (227 на брой) и на публикувани и непубликувани художествени текстове, да създаде една пълна картина на системата от лагери на СССР и на процеса на превръщането на свободния човек в безправен роб. Но след прочитането на този условно наречен документален роман, спокойно можем да кажем, че Солженицин е направил нещо много повече. Създал е текст – инструмент за събуждане на съвести, текст, който отдавна е излязъл от полето на литературата и станал част от съвременната ни цивилизация.

„Архипелаг ГУЛАГ” днес звучи неправдободобно с абсурдността на ужаса и силата на тоталитарната машина да унищожава отделния човек, но когато четем Александър Солженицин не трябва да забравяме, че това не е художествено произведение, а преди всичко един колективен мемоар на преживелите терора и намерили сили хора да запомнят и да разкажат. И може би това е най-голямото достойнство на романа, че въпреки всичко споменът на жертвата е по-силен от всяка една безчовечна система, защото възможността да запомняш и да разказваш е изконно право само на свободния и независим човек. Смазаният и „превъзпитан” индивид няма право на мнение и на индивидуална памет, защото колективът има изработена универсална истина за всеки един исторически момент.

Александър Солженицин ни научи да бъдем свободни в мислите и действията си именно чрез своите спомени за несвободата на една цяла държава. Затова, когато четете „ГУЛАГ”, запомняйте, не забравяйте и разказвайте, защото СЛОВОТО е най-висшата сила, с която сме дарени.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

unnamed

Писател представя света на психоактивните растения

Майкъл Полан полага важни въпроси за дрогите This Is Your Mind On Plants, както се …