Начало / Критика / Жак Атали: За първи път Западът е безпомощен, враговете ни не се страхуват от нас

Жак Атали: За първи път Западът е безпомощен, враговете ни не се страхуват от нас

Жак Атали е френски икономист, финансист, философ и писател. Основател и първи ръководител е на новата Европейска банка за възстановяване и развити. Автор е на романи, есета и монографии, сред тях се откроява книгата „Евреите, светът и парите“, която е преведена и на български език.

 

Спадът на американската мощ се наблюдава от доста време, а ускореното му движение напоследък е дори очарователно за гледане. Разбира се, можем да останем заслепени от парадиращата статистика на американската икономика през последните месеци, но това не променя фактите. Според официалните данни реалната безработицата се е увеличила двойно; икономическата система търпи сериозен крах и се стимулира основно от изкуственото наливане на пари от ФЕД и от спекулациите около „сивото банкиране“, което се подхранва ежедневно от лудостта за високорисковите печалби; в крайна сметка се оказва, че концентрацията на богатствата е толкова голяма, че цялата демокрация се оказва един фарс.

Дипломатическата реалност е по-ясна, откакто на 28 август 2013 година, президентът Барак Обама в последната секунда се отказа от първоначалните планове за удар срещу сирийския лидер Башар Асад, който искаше да използва химически оръжия срещу собствения си народ. От този момент никой повече не прие ангажиментите на САЩ на сериозно.

На всеки фронт

Ефективните удари на безпилотни американски самолети в Йемен и в Пакистан дадоха допълнителни доказателства, че военните действия ще се водят без човешка намеса. Това обяснява много неща – спадът на цените на петрола, безстрашните решения на Саудитска Арабия срещу волята и американските интереси; отказът на египетския президент да купи американски самолети, въпреки че САЩ ги снабдяват от 50 години. Компромисът, който президентът на Украйна договори в Минск против волята им, когато стана ясно, че не може да разчита реално на военната американска сила, въпреки безотговорността на отговорните (американски) органи, командващи НАТО в Европа. Накрая, като символ на абсолютната неангажираност беше липсата на американския президент, както и на други висши представители на страната на марша в Париж на 11 януари 2015 година, който се проведе след нападението срещу „Шарли ебдо“. Ако нещата продължават по този начин, светът ще разбере, че американската мощ е задрямала. Тогава ще разберем, че доларът пада, че Китай взима контрол над Южнокитайско море, че „пионката“ на Северна Корея напредва по таблото, а Япония се въоръжава. Възможно е следващият президент, който ще е някой Буш, или някой Клинтън (някой, който ще се дистанцира от Обама), или който и да е друг да се опита да върне суперсилата на Америка. Това няма да е за първи път. Но най-вероятно това ще е последният дъх преди смъртта, защото вече е твърде късно: бюджетът на китайската армия, както и БВП, съвсем скоро ще надмине в огромни размери този на американците. А американците, за разлика от французите, руснаците, китайците и много други народи, вече не искат да рискуват живота на войниците в някакви театрални постановки.

След това перспективата е ясна:

Американската империя ще изчезне. Няма да стане това, което се случи с Британската империя, която просто беше заменена като световна сила от друга империя, а по-скоро ще изчезне като Римската империя, заради многополюсен хаос, при който част от съседите ще поискат да вземат американския светоглед, а други ще пожелаят да се борят по религиозни причини и да ги превърнат в теократично управление. И дори друга Империя да управлява и да замени американците в горната част на света, това няма да се случи за първи път в човешката история… Западът.

За първи път Западът е безпомощен и нищо не е по-опасно, особено за нас европейците да видим, че враговете ни не се страхуват от нас. Време е да осъзнаем, че никой друг няма да защити нашите ценности, нашия начин на живот и свободата ни. Също така, без да чакаме следващият американски президент, да разберем, че може би е важно да сме силни, да се съгласим управлението на света да е споделено с Европа. То е за нас европейците, за да се научим да живеем и да се защитаваме без Америка.

Източник: БГНЕС

Свързани заглавия

Жак Атали: Безработицата, изолацията и социалната безнадеждност са най-ефикасните съюзници на фанатизма

Книги от Жак Атали тук