Начало / Читатели / “Синята брада” от Амели Нотомб (ревю)

“Синята брада” от Амели Нотомб (ревю)

Боряна ГЕОРГИЕВА

Всички знаем приказката за Синята брада. Алели Нотомб прави съвременен прочит, като добавя  характерния за себе си неочакван край. Испанският аристократ дон Елемирио Нибал-и-Милсар и младата университетска преподавателка Сатюрнин Пюлсан са в главните роли.

Той е богат, умен и властен.  Тя е красива, умна и горда.

А това е една игра за живота и смъртта. Красива игра, прераснала в една красива любовна трагедия.

Сатюрнин е различна. Тя не е като всички онези момичета. Тя е истинската любов на Дон Елемирио. Но ще остане и последната върховна наслада в неговата земна вселена.

Сюжетната линия на романа не представя нищо чак толкова вълнуващо. Младо белгийско момиче търси да наеме квартира. Наемателят, при когото отива обаче, се оказва богаташ, със славата на голям любовник, но мистерия витае около съдбата на неговите любими.

И все пак сред тълпата кандидатки дон Елемирио избира точно Сатюрнин.

От тук насетне започват да се заплитат сложните емоционални отношения между двамата.

“ Влюбването е най-загадъчното явление във Вселената. Тези, които се влюбват от пръв поглед, изживяват най-необяснимата версия на чудото – те не са обичали преди това просто защото не са знаели, че другият съществува.

А влюбването със закъснител е най-гигантското предизвикателство към разума. Дон Елемирио се влюби в Сатюрнин, когато усети колко чувствителна е тя към комбинацията от жълто и златно. Обяснимо е раздразнението на младата жена  – да я обичат само заради това? Но испанецът нямаше вина.Причините за влюбването са неведоми.”

Но това е и история за фундаменталното човешко съществуване. Стремежът ни да съществуваме се корени в мисията ни да достигнем до върховното блаженство.

“– Това, което разбрах от тези стихове е, че всяка система се стреми към върховното си удоволствие и се организира така, че да го постигне. Може би всички варианти на Вселената се движат към една-единствена наслада, чиято мощ дори не можем да си представим. Това е валидно и за всеки индивид. Всяка жива твар жадува да изпита своята върховна радост.”

Тук е кулминационният момент, когато след всичките преживени вечери на съблазън и скъпо шампанско, Сатюрнин разкрива тайната за съдбата на своите предшественички.

Изправена пред дилемата дали да спаси живота,  или любовта си?

“Синята брада”  тук

Прочетете още

girl-8679781280

Книги за нечетящи хора

Скъпи нечитатели, този списък е специално за вас 23 април е млад празник, който обаче …