Начало / Свят / Станаха ясни претендентите за второто издание на „Folio Prize“

Станаха ясни претендентите за второто издание на „Folio Prize“

Станаха ясни претендентите за второто издание на литературната награда „Folio Prize“, съобщи „Индипендънт“. Списъкът с номинираните води Али Смит с признатия си роман „How To Be Both“, който проследява животите на италиански ренесансов художник и съвременен тийнейджър. Смит беше номинирана и за „Букър“ и „Costa“, но не успя да спечели. Носителят на „Folio Prize“ ще бъде обявен на 23 март и ще прибави към сметката си 40 000 паунда.

Освен Смит, претенденти са още Колъм Тойбин с „Nora Webster“, Бен Лърнър с „10:04“, Мириам Тейс с „All My Puny Sorrows“, Ивон Адиамбо Оур с „Dust“, Акил Шарма с „Family Life“, Рейчъл Къск с „Outline“ и Джени Офил с „Dept. of Speculation“.

„Книгите, които сме избрали, покриват най-различни теми, като време, загуба, принадлежност, война, самота, брак, семейство, изкуство. Те са едновременно универсални и лични за читателя. Показват и двете страни на монетата. Тези книги ни изненадаха приятно и ни омагьосаха. В същото време ни разсмяха и развълнуваха. Но богатството на отделните книги не е толкова важно. По-важен е диапазонът от идеи, които представят тези автори“, сподели писателят Уилям Файнс, председател на журито.

Призът „Folio Prize“ дебютира на литературната сцена през миналата година. Той беше създаден с цел да бъдат отличени писателите, пренабрегнати от журито на наградата „Букър“, което през последните години се насочвало прекалено много към масовата книга, а не към тази с висока литературна стойност. Отличието се дава за художествено произведение, публикувано в Обединеното кралство. Националността на автора няма значение. Спонсор на наградата е лондонското издателство „The Folio Society“. Миналата година спечели американецът Джордж Сондърс за своя сборник „Tenth of December“.

Свързани заглавия
Джордж Сондърс спечели първото издание на „Folio Prize“

Номинираните за новата награда „Folio Prize“ бяха обявени

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Топ 101 - бг художествена литература_450x250

Топ 101 на „Хеликон“ за 2023-а – златен дубъл при българските за Георги Господинов

Обичани книги и премиерни заглавия са най-продаваните Триумфът на „Времеубежище“ беше очакван, като се има …