На фокус
Начало / България / Втори роман от Хокан Несер излезе на български

Втори роман от Хокан Несер излезе на български

Втори роман от Хокан Несер – един най-известните шведски съвременни писатели, излезе на български. Това е „Човек без куче“, част от поредицата „Криминале“ на издателство „Емас“. Българският читател познава Несер от „… а площад „Пикадили“ не се намира в Кумла“.

„Човек без куче“ е напуканият портрет на едно привидно единно семейство, чиито членове са обзети от личните си демони, страхове и слабости. Семейство, обречено на разрушение. С този роман Несер поставя началото на новата си  детективска поредица. Главният герой, инспектор Барбароти, е наполовина италианец и изключително екстравагантен персонаж.

Хокан Несер е роден в имението „Елвеста“ в покрайнините на градчето Кумла, Швеция, през 1950 г., но по-голямата част от живота си прекарва в Упсала. Изучава социология, английски, история на литературата и философия.  Работи дълги години като гимназиален учител, преди да се отдаде изцяло на писане.

Хокан е 40-годишен, когато го издават за пръв път. Първият му роман, озаглавен „Хореографът“, излиза от печат през 1988 г. и представлява екзистенциален любовен роман. Пет години по-късно прави истинския си литературен пробив с криминалния роман „Едрата мрежа“. За него през 1993 г. е отличен с Наградата за дебют на Шведската академия за криминална литература. Романът слага началото на поредицата за инспектор Ван Ветерен, която се развива в измисления град Мардам. Последният – десети, роман от поредицата излиза през 2003 г. Книгите  му са публикувани в 30 държави и са продадени в над 10 милиона екземпляра.

Заедно с Хенинг Манкел, Хокан Несер е сред най-знаковите съвременни криминални автори в Швеция. Неговият юношески роман „Ким Новак не е плувала в Генисаретското езеро“ е включен в литературната програма на шведските училища.  Голяма част от произведенията му са екранизирани.Трикратен носител е на наградата за най-добър шведски роман на годината, на „Стъклен ключ“ за най-добър скандинавски криминален роман, наградата на Датската академия за криминален роман, наградата на Шведското радио за най-добър разказ.

„Човек без куче“ тук

„… а площад „Пикадили“ не се намира в Кумла“ тук

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …